Frisse tomatenmousse met tomaten-basilicumcoulis

09/06/11 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 6:

  • 1,5 kg verse tomaten
  • 1 takje bleekselderij (± 45 g)
  • olijfolie
  • 6 draadjes saffraan
  • 1 takje verse tijm
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 15 g suiker
  • peper en zout
  • 15 g dragon
  • 15 g basilicum
  • 3 blaadjes gelatine van 2 g
  • een druppel tabasco
  • 100 g slagroom
  • 30 g fijngehakte basilicum
  • 2,5 dl olijfolie voor de saus
  • fijngehakte bieslook

Bereidingswijze

Snijd de tomaten kruisgewijs in en dompel ze even onder in kokend water. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze, haal er de pitjes uit en snijd het vruchtvlees in grote blokjes. Houd 250 g apart voor de coulis. Pel het takje bleekselderij en snijd in stukken van 1 cm. Doe de tomatenblokjes in een pan met wat olijfolie, samen met de selderij, saffraan, tijm, knoflook en suiker. Voeg een snuifje zout en peper toe en laat gedurende 1 uur onafgedekt zachtjes sudderen. Roer regelmatig om. Hak de dragon en de basilicum fijn. Week de gelatineblaadjes in koud water. Zeef de tomatencoulis en zorg dat er ongeveer 400 g van is. Laat verder sudderen indien de hoeveelheid nog te groot is. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze onder de hete tomatencoulis. Controleer de kruiding, voeg een druppeltje tabasco toe en nadien de fijngehakte dragon en basilicum. Laat afkoelen. Klop de slagroom stijf en roer hem voorzichtig en in gelijke delen onder de tomatencoulis, tot een homogeen mengsel. Laat gedurende 6 uur opstijven in de ijskast.

Maak de tomatencoulis met de resterende 250 g tomatenblokjes. Kruid met peper en zout, meng er 30 g fijngehakte basilicum onder en olijfolie naar smaak. Schik een plak tomatenmousse op de borden, lepel er de saus rond en versier met fijngehakte bieslook.

Geef er warm toastbrood bij.

Lees meer over:

Onze partners