Erwtensoep

09/06/11 om 09:22 - Bijgewerkt om 09:22

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 2 liter:

  • 3 uien
  • 1 prei
  • boter
  • 2 sneden gekookt spek
  • 2 l blanke fond of gevogeltebouillon
  • peper
  • kruidentuil (peterseliestengels, tijm en laurier)
  • 250 g doperwten
  • kervelpluksels
  • broodkorstjes

Bereidingswijze

Schil de uien en hak ze grof, samen met de prei. Stoof zacht in boter zonder te laten kleuren. Voeg het spek in repen toe en laat even meefruiten. Bevochtig met fond of bouillon. Kruid met peper en kruidentuil en breng aan de kook. Voeg de erwten toe en laat zacht gaarkoken. Verwijder de kruidentuil en draai de soep door een roerzeef. Controleer de kruiding en giet door een puntzeef. Breng aan de kook, schuim af en monteer met een klontje boter. Werk af met kervelpluksels en serveer met gebakken broodkorstjes.

Alle pureesoepen gebonden met peulvruchten behoren tot de peulvruchtensoepen. Een ander voorbeeld, naast erwtensoep of Saint-Germainsoep, is wittebonensoep, gemaakt van witte bonen, ui en preiwit en afgewerkt met kervelpluksels en julienne van prei, selderij en wortelen.

Onze partners