Eendenborst met wintergroenten en aardappelgratin

09/06/11 om 17:31 - Bijgewerkt om 17:31

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 4 eendenborsten.

Saus:

  • 5 cl port
  • 5 cl madera
  • 100 g boter
  • 2 dl demi-glace (tot de helft ingekookte bruine fond, eventueel te vervangen door een geconcentreerde bouillon)
  • 1 soeplepel kappertjes.

Wintergarnituur:

  • 4 raapjes
  • 8 worteltjes
  • 1/2 savooikool
  • nootmuskaat
  • 8 bloemetjes van broccoli
  • basilicum of kervel (versiering).

Aardappelgratin :

  • 6 aardappelen
  • 1/2 dl room
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Bereidingswijze

De aardappelgratin bereiden. De aardappelen schillen en in zeer dunne schijfjes snijden. Een vuurvaste schotel met boter insmeren en daarin de aardappelschijfjes dakpansgewijs schikken. Overgieten met room en kruiden met peper, zout en fijngesneden knoflook. De schotel 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 à 200° C zetten. De groenten bereiden. Wortelen en broccoli afzonderlijk beetgaar koken. De raapjes blancheren en uithollen. De savooikool in reepjes snijden, deze fruiten in boter en kruiden met zout, peper en nootmuskaat. De raapjes vullen met savooikool. Het vlees bereiden. De eendenborst rosé bakken, het vlees laten rusten en in plakjes snijden. Het braadvet weggieten en de warmte in de pan blussen met madera, port en demi-glace. Het vocht al roerende inkoken. De saus afmaken door klontjes koude boter door de saus te kloppen. De kappertjes op het laatst toevoegen. De plakjes eendenborst op warme borden schikken en gedeeltelijk met saus overgieten. De groenten en aardappelgratin verdelen. Versieren met basilicum en kervelpluksels.

Lees meer over:

Onze partners