Eend met gekarameliseerde boterraapjes, chutney van kweeperen met kriekenazijn en gekonfijte ganzenl

10/06/11 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 2 eenden
  • 100 g in ganzenvet
  • gekonfijte ganzenlever
  • 1 dl kalfsfond
  • een scheut kriekenazijn
  • 1 lepel sojasaus
  • 6 boterraapjes
  • port
  • boter
  • suiker

Chutney :

  • 5 uien
  • 2 appels (Elstar)
  • 6 kweeperen
  • 10 g gember
  • 1/4 l zachte kriekenazijn
  • 400 g bruine suiker
  • 1 koffielepel mosterdzaad

Bereidingswijze

Schil de appels, kweeperen en ui. Snijd de groente en het fruit in grote stukken. Doe dit alles in een pan met mosterdzaad, in stukjes gesneden gember, kriekenazijn en bruine suiker. Breng aan de kook en laat alles 2 uur onder deksel sudderen.

Snijd de geschilde boterraapjes in plakjes en kook deze kort. Verwarm de oven tot 190C en braad de eenden 15 minuten. Doe de oven uit en laat het vlees 15 minuten in de gesloten oven rusten. Haal de eenden uit de braadslede. Voeg aan het braadvocht wat kriekenazijn, een scheut port en kalfsfond toe. Kook in tot een derde en zeef de saus.

Smelt een klontje boter in een pan en bak de schijfjes boterraap. Voeg een weinig suiker toe. Snijd het vel van de eenden in stukjes en stoof deze in een weinig sojasaus. Snijd de borsten ieder in 4 stukken. Maak in het midden van vier borden stapeltjes van eendenborst, boterraap en ganzenlever. Werk de bereiding af door op ieder torentje een lepel chutney te leggen. Giet de saus rond de constructies en versier met reepjes vel.

Ganzenlever konfijt men door de levers een halfuurtje te pocheren in ganzenvet van 80 C.

Lees meer over:

Onze partners