Duo van kool-preisoep en spliterwtensoep

07/01/15 om 12:34 - Bijgewerkt op 07/01/16 om 13:45

Duo van kool-preisoep en spliterwtensoep

© /

Geef je waardering

Ingrediënten

  • Voor 4
  • 250 g spliterwten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kleine savooikool of spitskool
  • 2 preien
  • 75 g boter
  • 1 l water of lichte groentebouillon
  • peper van de molen en zout

Bereidingswijze

Doe de spliterwten in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat 2 u. weken in lauw water. Doe nadien in een grote pan met de gepelde knoflook en ui, tijm en laurier. Zet onder met koud water en breng langzaam aan de kook. Verwijder het schuim en zet het vuur laag. Dek af en laat 1 u. 30 min. sudderen.

Verwijder intussen de taaie buitenste bladeren van de kool en verdeel de kool in vieren. Spoel onder koud stromend water en snij de harde kern en nerven weg. Snij de kool nadien in reepjes. Maak de prei schoon en verwijder het groen. Snij de prei in de lengte in vieren en spoel onder koud stromend water. Snij nadien in plakjes van 1 cm.

Smelt de boter in een grote pan en voeg de kool en prei toe. Kruid licht met peper en zout, en stoof 15 min. Bevochtig met het water of de bouillon en laat 20 min. zacht koken. Giet een pollepel spliterwtensoep in elke soepkom of bord en voeg dan een pollepel koolsoep toe.

Lees meer over:

Onze partners