Dronken kippenhaasjes, zuiders gekruid, in het goede gezelschap van citrusfruit

09/06/11 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 1 kg kippenhaasjes (of fijne kipragout)
  • 2 sjalotjes
  • 2 appelen (Granny of Golden)
  • 1/2 kg worteltjes
  • 2 mandarijntjes of een sinaasappel
  • (of een klein blikje mandarijntjes)
  • 1 l gevogeltefond (of 1 l water met
  • 1 blokje kippenbouillon en 1 blokje vleesbouillon)
  • 1 flesje bier (bv. Trippel van Westmalle)
  • 1/2 l room
  • boter en olijfolie
  • kruiden (curcuma, foelie, oregano)
  • peper en zout

Bereidingswijze

Verwijder de pees uit de kippenhaasjes en snijd ook het vet weg. Reinig de groenten en het fruit: de sjalotjes fijnsnipperen, de worteltjes in plakjes snijden, de appelen in fijne schijfjes en de mandarijntjes of sinaasappel in partjes verdelen. Het kipvlees in blokjes snijden en bakken in een grote stoofpan. Af en toe omroeren. Zodra de blokjes zijn gekleurd, gaan sjalotjes en wortels in de pan. Het geheel begieten met bier. Even wachten tot de aanbaksels zijn losgeweekt en dan flink kruiden met curcuma, foelie, oregano, peper en zout. Gevogeltefond toevoegen tot alle ingrediënten onderstaan. Zonder deksel op vrij hoog vuur laten inkoken. Na 15 minuten de appelen en de verse mandarijntjes (of sinaasappel) in de pan doen (blikmandarijntjes voegt men aan het eind toe). Aanvullen met room tot alles terug onderstaat. De pan afdekken en alles nog 20 minuten laten sudderen. Bijkruiden met peper en zout en indien gewenst nog wat room toevoegen. Garneren met enkele partjes mandarijn, bieslook, kervel of gedroogde selderblaadjes. Opdienen met gekookte aardappels, rijst of frieten.

Onze partners