Dal Gujrat

10/06/11 om 09:23 - Bijgewerkt om 09:23

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 kop grote, gele gebroken linzen (toor dal)
  • of gele gebroken erwten
  • 1/2 koffielepel kurkumapoeder (geelwortel)
  • 2 el ghee of geklaarde boter
  • 2 rijpe tomaten
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 el citroensap
  • 3 el suiker

Hele specerijen:

  • 1 koffielepel zwarte peper, in korrels
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • 2 mespuntjes mosterdzaad

En verder:

  • 1 bundel verse koriander
  • 1 bundel kari-blaadjes*
  • 1 mespuntje poeder asa foetida*
  • 1 gedroogde rode chilipeper, leeggehaald en verkruimeld
  • zout
  • 4 groene pepers, in plakjes gesneden

Bereidingswijze

De linzen wassen en laten uitlekken. Met 1 liter onderzetten, kurkuma en een koffielepel geklaarde boter toevoegen, aan de kook brengen en laten pruttelen onder deksel tot de linzen gaar zijn. De tomaten in kokend water dompelen, huid en zaden verwijderen en het vruchtvlees in stukken snijden. De tomaten bij de linzen doen en vijf minuten laten koken. De bereiding lauw laten worden en kruiden met zout. Vier gepelde en gehakte teentjes knoflook in een koffielepel geklaarde boter stoven, en peper en komijn toevoegen. De linzenbouillon bij de knoflook gieten en citroensap, gehakte koriander, suiker en blaadjes kari toevoegen. Zachtjes laten pruttelen.

De rest van de boter in een kleine pan laten smelten. De rest van de knoflook in plakjes snijden. Het mosterdzaad, de knoflook, het asa-foetidapoeder en de rode en groene pepers bakken. Na enkele minuten van het vuur halen en toevoegen aan de bouillon van linzen. De pan met een weinig water schoonmaken en ook dit restje toevoegen. Alles vijf minuten laten rusten en versieren met korianderblad. Opdienen als onderdeel van een Indiase maaltijd.

Lees meer over:

Onze partners