Courgetterum

14/07/16 om 15:54 - Bijgewerkt om 15:54

Dit recept is een prima manier om van al die courgettes af te komen, die opgeblazenhonkbalknuppels die elk jaar weer voor flinke overschotten in je volkstuin zorgen. Hoeweldit natuurlijk niet echt een 'rum' is, zal de smaak van deze heerlijke, donkere groenteborrel jeaangenaam verrassen. Ook is de vergistingsmethode opvallend. De aanblik van een opgebondencourgette, rechtop en wankel op jouw aanrecht, zal zeker gesprekstof opleveren.

Courgetterum

© Two Thirsty Gardeners Ltd

Geef je waardering

Ingrediënten

  • 1 courgette, hoe groter hoe beter
  • 400 g rietsuiker
  • 1 el suikerstroop
  • 2,5 cm gember, geschild en geraspt
  • sap van 1 sinaasappel
  • rodewijngist

Bereiding

  1. Snijd met een kartelmes de bovenkant van de courgette en hol hem uit met een lepel.
  2. Vul de uitgeholde courgette met de suiker, stroop, gember, het sinaasappelsap en de gist. Zet de courgette rechtop in een kan of klein gistingsvat om hem overeind te houden.
  3. Leg de bovenkant weer op de courgette en houd deze met bruine plakband op zijn plek.
  4. Zet de courgette met kan en al op een warme plek. Na 2 weken kan je courgette op instorten staan. Wikkel hem dan in een katoenen doek die je op zijn plek houdt met een touwtje of doe hem in een (schone!) panty.
  5. Na 4 weken wil je courgette zijn sappige schatten onderhand wel afstaan. Boor een gaatje in de onderkant en laat de vloeistof in een gistingsfles lopen.
  6. Doe er een waterslot op en laat je courgetterum uitgisten voordat je hem bottelt (dat duurt nog ongeveer 2 weken).
  7. Deze traktatie wordt beter als je haar 1 maand laat rijpen. Wees dus geduldig.

Bereidingswijze

Of anders...

Nog een zeemanstraditie: maak een courgettegrog. Mix 2 delen water met 1 deel courgetterum, doe er een scheutje limoensap bij en strooi er een beetje kaneel over.

Dit recept komt uit: Brouw het zelf van Richard Hood en Nick Moyle (Forte Culinair, 19,95 euro)

Onze partners