Chutney van vlierbessen

09/06/11 om 17:39 - Bijgewerkt om 17:39

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig :

  • 1/2 kg rijpe vlierbessen
  • 125 g uien
  • 125 g appels (Golden)
  • 250 g basterdsuiker
  • 70 g rozijnen
  • 2 Spaanse pepertjes
  • 2 dl azijn van goede kwaliteit
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel

Bereidingswijze

De vlierbessen, uien, appels en pepertjes schoonmaken en klein snijden. De aangegeven ingrediÃ"nten in een grote pan doen, onder regelmatig roeren aan de kook brengen en zonder deksel minimum één uur zachtjes laten sudderen (de massa mag niet te nat zijn). Verdelen over schoongemaakte potten met schroefdeksel, de potten sluiten en tenminste 6 weken laten rijpen op een koele plaats. De chutney opdienen met bereide eendenlever of bij harde kaassoorten, zoals Tomme de Savoie of Spaanse Manchego.

Vlierbessen zijn slechts in de zomer te plukken en kunnen in de winter worden vervangen door rijpe vijgen, die men uitlepelt.

Als men de kruidnagel en de kaneel voor het gebruik zelf maalt in een oude koffiemolen, hebben de specerijen meer aroma.

Onze partners