Bruine fond

09/06/11 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:19

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 3 liter:

  • 3 kg kalfs- en runderbeenderen
  • 200 g spekzwoerd of spek
  • 5 uien
  • 5 wortelen
  • 1 selderijstengel
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 6 l water
  • 5 vleestomaten
  • 10 tenen knoflook
  • kruidentuiltje
  • (peterseliestengels, tijm en laurier)
  • 1 el geplette zwarte peperkorrels
  • 2 kl zout

Bereidingswijze

Doe beenderen en spek in een braadslede en laat kleuren* in de oven. Voeg de grofgehakte groenten toe, laat meekleuren en smeer vervolgens de

tomatenpuree op de groenten en de beenderen. Laat meebakken en flink kleuren. Doe alles in een grote pan met 6 liter water. Deglaceer de braadslede en doe het braadvocht bij de beenderen en groenten. Voeg grofgehakte tomaten, knoflook, kruidentuiltje, peper en zout toe. Laat 8 tot 12 uur zacht pruttelen en voeg eventueel water bij. Schep regelmatig het vet af en giet op het einde door een puntzeef.

*De beenderen en groenten worden gekleurd in de oven om de fond zijn bruine kleur te geven. Ze mogen niet verbranden, anders krijgt de fond een bittere smaak die niet meer weg te krijgen is.

*Deze fond wordt gebruikt als basis voor krachtige donkere vleessausen en voor consommé.

Tijd: 30' + 12 uur

Lees meer over:

Onze partners