Boxty voor 12 stuks

20/10/17 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Boxty voor 12 stuks

© Oof Verschuren

Geef je waardering

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 200 g aardappelpuree
  • 200 g geraspte aardappel (3-4 middelgrote)
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • ev. 1 el kerriepoeder
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 2 el bieslook, fijngehakt
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 200 ml melk (of minder, hangt van de hoeveelheid aardappels af)
  • plantaardige olie of boter, om in te bakken

Bereidingswijze

Bereidingswijze

Restjes opmaken, daar zijn de Ieren goed in. Een restje puree, een oude geraspte aardappel en wat bloem, et voilà: aardappelpannenkoekjes. Meestal worden ze gebakken, soms gekookt (dan zijn het dumplings) en het wordt ook wel als cake geserveerd.

De wonderlijke naam komt waarschijnlijk uit het Gaelic: arán bocht tí, wat zoveel betekent als 'armeluisbrood'. Tegenwoordig zie ik boxty weer vaak op het menu staan en wordt het op allerlei manieren geserveerd. Als bijgerecht bij een goeie stoof, maar ook als lunchgerecht met zure room erbij, geknipte bieslook of ringetjes lente-ui en misschien wat gerookte vis. Ik doe wat kerrie door mijn boxty en serveer het met zure room en makreeleitjes, maar je kunt ook zelf goede variaties verzinnen.

Meng de bloem, aardappelpuree en -rasp met het bakpoeder, zout, kerriepoeder en de tuinkruiden. Klop de eieren erdoor en vervolgens de melk, zodat een dik beslag ontstaat dat niet uitloopt. Laat het beslag 30 minuten staan, zodat het wat indikt.

Verhit de olie of boter in een pan met antiaanbaklaag. Bak drie pannenkoekjes per keer. Keer ze om als de onderkant bruin is.

Recept van Yvette van Boven.

Lees meer over:

Onze partners