Boerenpastei

08/06/11 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:35

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 1 terrine (10 personen) :

  • 1,5 kg kopvlees van varken (tong, wangen en vlees van de kop)
  • 5 l kalfsfond
  • boter
  • peper
  • zout
  • 1,5 kg varkenslever
  • 2 kg keelspek zonder zwoerd (bevat meer gelatine dan buik- en rugspek)
  • 1 kg grofgehakte ui
  • 2 tl foeliepoeder
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder

Bereidingswijze

Kook het kopvlees 2 uur op laag vuur in kalfsfond. Haal uit de fond en laat afkoelen. Snij in grove stukken en stoof 30 minuten op laag vuur in boter. Kruid met peper en zout. Maak de lever schoon en blancheer 5 minuten in lichtgezouten kokend water. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water.

Cutter het kopvlees met de lever, het keelspek en de ui grof in de keukenrobot. Kruid met peper, zout, foelie en kruidnagel en meng goed onder elkaar. Doe in een keramieken pasteivorm, dek af met aluminiumfolie en gaar 3 uur au bain-marie in een oven van 110°C. Zet ten minste 24 uur in de ijskast. Serveer plakken pastei met brood en boter.

Kooktijd: 6 uur + 24 uur

Onze partners