Borsjtsj

© Getty
Voor 4 personen
  • 1/2 savooikool
  • 1/2 knolselder
  • 1 ui
  • 2 rode bieten
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 100 g mager spek
  • 500 g rundvlees
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 dl azijn
  • 1 l gevogeltebouillon
  • laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 1 kl komijn
  • peterselie
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el verse of zure room
  • 1 el fijngesneden dille
  • zout
  • peper
Bereiding
  1. Het rundvlees opzetten in ruim een liter koud water, aan de kook brengen en afschuimen. De groenten schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Het spek in blokjes snijden en deze uitbakken in een bakpan.
  2. De groenten in het spekvet fruiten, de tomatenpuree toevoegen en een paar minuten laten stoven. Overgieten met azijn en alles in de pan met het rundsvlees doen.
  3. De soep kruiden met peper, zout en de in een kruidenei of gaasje gewikkelde specerijen toevoegen. De soep een uur zachtjes laten sudderen, de specerijen verwijderen en de kruiding kontroleren.
  4. Verdeel de borsjtsj over diepe borden, versier met een toef slagroom of een lepel dikke, zure room en bestrooi met fijngesneden dille.

Tip: de borsjtsj kan nog worden gedikt met een roux van reuzel en bloem, die met bouillon wordt aangelengd. Je kunt hambeen met de soep mee laten koken. Soms wordt er de laatste tien minuten gehakte venkel mee gekookt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content