Bloemkool met ham, kerriesaus en roquefort

08/06/11 om 17:47 - Bijgewerkt om 17:47

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 2:

  • 1 kleine bloemkool (of een halve grote)
  • 6 mooie plakken rauwe ham (Parma, Ganda, Superano,...)
  • 150 g roquefortkaas
  • peper

Voor de kerriesaus:

  • 25 g boter
  • 20 g bloem
  • 2,5 dl runderbouillon
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels room
  • 1 eierdooier
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste groene bladeren van de kool en snijd de stronk weg. Verdeel de kool in niet te grote roosjes. Laat deze 10 minuten beetgaar koken in gezouten water. Giet ze af en houd ze warm.

Maak de saus: laat de boter smelten op een laag vuurtje, roer er de bloem en de helft van het kerriepoeder onder tot een gebonden roux. Voeg de bouillon toe en laat de bereiding al roerend met een garde, zachtjes inkoken tot een gladde, gebonden saus. Kruid ze met peper, zout, nootmuskaat en de rest van het kerriepoeder en laat de saus 10 minuten sudderen in een gesloten pan.

Omwikkel de zes grootste bloemkoolroosjes met een plak ham en houd die op zijn plaats met een satéstokje of een cocktailprikker. Leg de rolletjes daarna voorzichtig in een schaal samen met de rest van de bloemkool en houd warm.

Neem de saus van het vuur en roer er de eierdooier en de room door. Snijd de roquefortkaas in stukjes en voeg ze toe aan de saus. Giet daarna de saus over de bloemkool en dien meteen op.

Lees meer over:

Onze partners