Bierijs uit zuidwest-Vlaanderen met Hagelands schuim

09/06/11 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor het bierijs:

  • 4 dooiers
  • 100 g griessuiker
  • 50 g moutspeculaas
  • 5 dl kriekenbier van brouwerij Verhaeghe uit Vichte
  • 30 gr suiker voor de coulis van bier

Voor het Hagelands schuim:

  • 4 eiwitten
  • 200 g bloemsuiker

Bereidingswijze

Voor het bierijs:

Meng de dooiers en de suiker en klop dit op tot een witte massa (ruban). Breng de melk aan de kook, voeg al roerend de ruban toe, plaats op een zacht vuurtje en blijf roeren tot de crème gebonden is. Laat niet meer koken. Verwarm het bier en doe er de suiker bij. Laat inkoken tot de helft. Meng de nog vloeibare coulis onder de massa, laat afkoelen en draai tot ijs in de ijsmachine.

Voor het Hagelands schuim:

Klop de eiwitten tot schuim en spatel er de bloemsuiker en de speculaas onder. Schep het mengsel op bakpapier en zet in een voorverwarmde oven van 100°C. Laat de koekjes gedurende minstens 1 uur goed droog worden, hak ze daarna fijn.

Presentatie:

Doe het ijs in kleine bierglaasjes, blijf 1 tot 2 cm van de rand en vul bij met de gehakte koekjes.

Onze partners