Baba ganoush – Auberginesalade

8412811

Recept van Zina Abboud. ‘Baba ganoush is onmisbaar op de mezzetafel. Daarnaast is het ook een heerlijk bijgerecht bij gegrild vlees. In Syrië aten we het bijvoorbeeld altijd als er in de zomer gebarbecued werd. Het dankt zijn naam aan het woord baba, het Arabische woord voor vader. Het verhaal gaat dat er lang geleden een oude pater was die Ganoush heette. Hij gaf les aan studenten en een van hen vond hem zo aardig dat hij een salade voor deze pater maakte. Die salade noemde hij ‘baba ganoush’.’

Recept van Zina Abboud. ‘Baba ganoush is onmisbaar op de mezzetafel. Daarnaast is het ook een heerlijk bijgerecht bij gegrild vlees. In Syrië aten we het bijvoorbeeld altijd als er in de zomer gebarbecued werd. Het dankt zijn naam aan het woord baba, het Arabische woord voor vader. Het verhaal gaat dat er lang geleden een oude pater was die Ganoush heette. Hij gaf les aan studenten en een van hen vond hem zo aardig dat hij een salade voor deze pater maakte. Die salade noemde hij ‘baba ganoush’.’

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 rode peper, 1 groene peper
  • 1 hand peterselie
  • 2 lente-uitjes
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 3 normale aubergines (of 2 grote aubergines)
  • 5 el granaatappelmelasse
  • 1/2 tl komijn, 1/2 tl zout
  • 4 el olijfolie
  • 1/2 granaatappel (pitjes)
  • 100 g ongebrande walnoten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200?C. Hak de groene en rode peper, de lente-uitjes en de peterselie in kleine stukjes en doe alles in een kom. Voeg tot slot ook de knoflook toe.

Snijd de aubergines in de lengte door de helft en leg de stukken in een ovenschaal. Voeg een beetje olijfolie toe en schuif de schaal in de voorverwarmde oven. Laat de aubergines zo’n 20 minuten grillen tot het vruchtvlees helemaal zacht is.

Haal de aubergines dan uit de oven, lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in de kom bij de andere gesneden groenten en kruiden. Maak het vruchtvlees met een mes nog iets kleiner, zodat er kleine stukjes overblijven en laat het even staan, zodat de aubergines kunnen afkoelen.

Voeg dan de granaatappelmelasse, de komijn, het zout en de olijfolie toe en roer het allemaal goed door elkaar.

Schep het mengsel in een sierlijke kom en garneer met granaatappelpitjes en walnoten.

Serveer er platbrood bij, zodat je kunt dippen.

Lees ook het verhaal van deze chef: Chef Zina Abboud vluchtte uit Syrië: ‘Ik denk de hele tijd aan mijn moeder tijdens het koken’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content