Aubergine met Indiase rijst

10/06/11 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 150 g basmatirijst
  • 2 dikke aubergines
  • 6 el arachideolie
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 stukje gember van 5 cm
  • 1 à 2 rode pepertjes
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl gemalen fenegriek
  • 1/4 tl gemalen venkelzaad
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kardemompeulen
  • 4 kruidnagels
  • sap van 1 limoen
  • 25 g geroosterde amandelschilfers
  • verse koriander
  • zout

Voor de auberginechips:

  • 5 cm aubergine
  • 2 dl frituurolie, zout

Voor de raita:

  • 1 tl arachideolie
  • 1/2 tl gele mosterdzaadjes
  • 200 g yoghurt
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 tl suiker
  • zout en witte peper

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar in gezouten water en laat hem goed uitlekken. Bewaar de rijst voor later. Snij de steel van de aubergines en haal het vruchtvlees eruit, maar laat een rand van 0,5 cm. Wrijf de aubergineschalen in met zout en zet ze omgekeerd op keukenpapier om te laten uitlekken. Snij het vruchtvlees in stukjes. Verhit enkele eetlepels olie in een pan en bak het auberginevlees. Laat uitlekken op keukenpapier. Snipper de sjalotten en knoflook, schil de gember en snij hem fijn, verwijder de zaadjes uit de peper en snij hem fijn.

Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en fruit sjalot, knoflook, gember en peper. Voeg de specerijen toe en fruit nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur en voeg de rijst, auberginevlees en limoensap toe. Breng op smaak en vul de aubergineschalen met het rijstmengsel (duw de rijst goed aan). Sluit de snijkant af met aluminiumfolie, leg de aubergines in een ingevette ovenschaal en bedek ze met aluminiumfolie. Zet de schaal 1 uur in de oven op 180°C.

Snij de aubergine voor de chips in flinterdunne schijfjes. Verhit de olie in een pan en frituur de schijfjes tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout.

Verhit de olie voor de raita en bak de mosterdzaadjes tot ze uit de pan beginnen te springen. Meng ze met de resterende ingrediënten voor de raita. Snij de aubergines in dikke plakken en dien ze op met de chips, raita en chutney. Geef er ook een frisse komkommersalade bij.

Onze partners