Arroz negro (Inktvis met zwarte rijst)

09/06/11 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 500 g calamares (kleine inktvisjes met hun inktzakjes)
  • 225 g uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 g rijpe tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1 l visfumet
  • 400 g langkorrelige rijst
  • olijfolie
  • zout
  • een zakje inkt
  • van inktvis (facultatief)

Bereidingswijze

De calamares wassen en leeghalen. De inktzakjes boven een recipiënt leegknijpen. Het vlees van de inktvisjes in stukjes snijden. De uien fijnsnijden en in olijfolie fruiten. De calamares toevoegen, kort stoven en de fijngehakte tomaten, paprika, peper en geperste knoflook in de pan bij de inktvisjes doen. Al roerende op groot vuur verwarmen, een lepel warme visfumet toevoegen, het vuur temperen en alles 10 minuten laten stoven op een klein vuur. De rijst en de rest van de fumet in de pan doen en alles langzaam aan de kook brengen. Kruiden met zout en de inkt door de mengeling roeren. Alles zo'n 15 minuten zachtjes laten sudderen tot de rijst gekookt maar nog goed stevig is. Enkele minuten laten rusten en opdienen met aïoli.

Arroz negro is een Catalaans gerecht.

Aïoli bereidt men door 4 knoflookteentjes met 1 eierdooier fijn te stampen en onder het vijzelen druppelsgewijs 2,5 dl olie en wat zout toe te voegen. Men kan ook de mixer gebruiken. Soms monteert men de saus door een lepel aardappelpuree toe te voegen.

Lees meer over:

Onze partners