Appelflap

  • Moeilijkheid

Nodig voor 15 koeken van 85 g :

Taartdeeg :

600 g bloem

2,5 dl melk

30 g verse gist

25 g griessuiker

100 g eieren

10 g zout

250 g zachte margarine.

Vulling :

600 g appelmoes

1 koffielepel kaneel

50 g rozijnen

Het deeg bereiden : de bloem zeven en een bloemkring maken. Daarin doet men de gist, suiker, eieren en melk. Buiten de kring legt men het zout en de vetstof. De grondstoffen in de bloemkring mengen en geleidelijk de bloem met de punt van de vingers meemengen. Wanneer het deeg bijna is gevormd, mengt men ook het zout en de vetstof mee. Het deeg met de handpalm tegen de tafel wrijven, met een plastieken krabber terug bijeenbrengen, en opnieuw uitwrijven. De handelingen herhalen tot het deeg glad is. Het deeg verdelen in 15 hoopjes van 75 g, en opbollen door de hand boven het deeg te zetten en draaiende bewegingen te maken. 5 minuten laten rusten. De deegstukjes met een rolstok ovaal uitrollen. Een lepel appelmoes aanbrengen, de boord doreren (instrijken met losgeklopt ei) en het deeg dichtplooien. Een weinig korrelsuiker op de bovenkant van de flap drukken en de koeken op een bakplaat schikken. 45 minuten laten narijzen. De oven verwarmen tot 235 C en de flappen 15 minuten bakken. Het warme appelgebak met behulp van een kwast met suikersiroop instrijken.

Suikersiroop maakt men door 1 liter water en 1 kg suiker aan de kook te brengen en al roerende te laten afkoelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content