Aardappelsoep met spek, spinazie en gesmolten kaas

07/01/15 om 12:46 - Bijgewerkt op 07/01/16 om 13:51

Aardappelsoep met spek, spinazie en gesmolten kaas

© /

Geef je waardering

Ingrediënten

  • Voor 4
  • 4 grote aardappelen
  • 1 grote ui
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1/2 el olie (of boter)
  • 1 l melk
  • 500 ml water
  • 150 g verse spinazie
  • 120 g macaroni
  • 100 g gruyère
  • zout

Bereidingswijze

Schil en was de aardappelen, en snij in grote stukken. Pel en snipper de ui. Fruit de spekreepjes in een droge pan. Voeg de olie of boter en de ui toe. Laat al roerend op een laag vuur stoven tot de uien beginnen te karamelliseren. Doe er dan de aardappelen, melk en het water bij, kruid met zout en laat 30 min. zacht pruttelen.

Was de spinazie en verwijder de steeltjes. Snij in repen en voeg halverwege de kooktijd toe aan de soep. Voeg de macaroni toe als de aardappelen gaar zijn. Laat nog 10 min. koken. Snij de gruyère in dunne plakjes en leg deze in 4 soepkommen. Giet er de soep op en serveer meteen.

Tip: deze soep wordt ook 'chaletsoep' genoemd en is afkomstig uit de Alpen. De herders en boeren verwerkten er groenten uit de omgeving in (bijvoorbeeld wilde spinazie). U kunt er ook tuinbonen, prei, brandnetels of paddenstoelen aan toevoegen en afwerken met broodkorstjes en room. Vervang de gruyère eventueel door comté, emmentaler, beaufort of abondance.

Onze partners