Recept voor Weense koffie

Wenen heeft een lange koffietraditie. Elke inwoner heeft zo zijn eigen favoriete combinatie. Enkele voorbeelden.

Wenen heeft een lange en diepgaande koffietraditie. De koffiehuizen hebben een prachtig interieur. Het bestellen van een koffie is een vak apart. Wie binnenstapt en een ‘kopje koffie’ vraagt, verklapt meteen dat hij een toerist is. Oostenrijk heeft namelijk veel koffievarianten, elk met een aparte benaming. Iedere inwoner heeft zijn eigen favoriete combinatie, de meesten met warme melk. Enkele voorbeelden:

Schwarzer: een kopje sterke zwarte koffie
Brauner: zoals een Schwarzer, maar dan met koffieroom. Komt het dichtst bij het ‘normaal’ kopje koffie met melk.
Verlängerter: Met water verdunde Brauner Kapuziner (“monnik”): Koffie met een laag slagroom (Kapuze) erbovenop. Cappuccino komt oorspronkelijk van Kapuziner Kaffee.
Melange : een klein kopje espresso met een toef opgeschuimde melk (dus geen slagroom). De Weense versie van een cappuccino.
Wiener Eiskaffee: Gekoelde koffie met ijs en slagroom
Einspänner: zwarte koffie in een glas met slagroom (mit Schlag) en besprenkeld met cacaopoeder.
Kaisermelange: Melange met eigeel en cognac

Maar hoe maak je echte Weense koffie of ‘Wiener Melange’?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content