Prinsessenbonen het hele jaar door

08/09/11 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Bron: Knack Weekend

Zeg nooit sperziebonen of slabonen tegen prinsessenboontjes, want daarvoor is de peulvrucht veel te delicaat. Drie recepten.

Zeg nooit sperziebonen of slabonen tegen prinsessenboontjes, want daarvoor is de peulvrucht veel te delicaat. De kleur van prinsessenbonen is meestal groen, maar kan ook botergeel of paars zijn, afhankelijk van het ras. De moderne rassen zijn gebruiksvriendelijk en hebben geen draad meer op rug-en builmaad. Vroeger waren prinsessenbonen een uitgesproken zomergroente. Nu zijn de boontjes het hele jaar door voorradig en komen ze niet alleen uit Italië of Spanje maar ook uit Kenia, Tanzania en ZuidAmerika.

De kwaliteit is wisselvallig. Als je prinsessenbonen in de moestuin hebt, dan weet je dat de oogst kort en royaal is. Daarom werden er in het verleden methodes ontwikkeld om prinsessenbonen te bewaren, zoals drogen, pekelen, steriliseren in glas of blik en diepvriezen. Prinsessenboontjes worden bij voorkeur jong geplukt. Kies groene, glanzende, harde, regelmatig gevormde boontjes. De versheid kun je controleren door ze te breken: bij een verse boon verschijnt er op het breukvlak een druppel vocht. Versgeplukte prinsessenbonen consumeer je het best snel.

Recepten
Fondue van tomaten en prinsessenbonen
Salade Niçoise
Luikse salade

Onze partners