Over eten en diëten

© DR

Hoe vegan en suikervrije voeding je bij de neus nemen

Hoe vegan en suikervrije voeding je bij de neus nemen

Trui Engels - De vegan trend waait in 2018 stevig door en ook de anti-suikertrend lijkt nog niet meteen uit te doven. Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, waarschuwt voor deze hypes. 'Consumenten zijn te weinig geïnformeerd om de juiste keuzes te maken.'

Slank met slow food: een gids voor de langzame eter

Slank met slow food: een gids voor de langzame eter

Een minder gejaagd leven heeft op veel vlakken een heilzaam effect, ook als het over je eetgewoonten gaat, zo blijkt uit een nieuwe studie. Hoe je eet, is even belangrijk als wat je eet.

Week van de diëtist: 'We leven in een land van broodjeszaken'

Week van de diëtist: 'We leven in een land van broodjeszaken'

Trui Engels - Chris Goossens, de sportdokter en dieetarts die Bart De Wever hielp transformeren, wil de mensheid niet alleen aan het bewegen krijgen, maar ook opnieuw leren eten. 'We zijn het zo gewend geraakt dat er altijd voedsel in de buurt is.'

'Het effect van voeding is niet te verwaarlozen, maar ook niet oneindig'

'Het effect van voeding is niet te verwaarlozen, maar ook niet oneindig'

Diëtiek is meer dan de kunst om je enkele kilo's te helpen verliezen, het is de ondersteunende wetenschap achter de grote rol die voeding in ons leven vervult. Maar, zo zegt ook diëtist Michael Sels (UZA), we moeten realistisch blijven. 'Voeding is het nieuwe geloof geworden - en men volgt dat haast rigoureus.'

Een pleidooi om volstrekt neutraal te zijn over hoe je eruitziet

Een pleidooi om volstrekt neutraal te zijn over hoe je eruitziet

Eva Kestemont - Jezelf mooi (of lelijk) vinden en daardoor blij (of verdrietig) zijn met hoe je eruitziet is vooral verspilde energie volgens Knack Weekend-redactrice Eva Kestemont, zelfs al is het oordeel positief. Vergeet body positivity, enter body neutrality.

Wat we kunnen leren uit de diëten van andere culturen

Wat we kunnen leren uit de diëten van andere culturen

Dat exotische gerechten vaak lekker en gezond zijn, heeft met hun samenstelling te maken. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten uit de gezonde wereldkeuken, van Scandinavisch tot Kaukasisch.

Het paleodieet: mythe of ernst?

Het paleodieet: mythe of ernst?

Jan Etienne - Sommige mensen prediken eenvoud. We moeten opnieuw eten zoals onze voorouders, klinkt het. 'Paleodiëten.' Een aantrekkelijke gedachte, maar onze kennis van de prehistorie is zeer beperkt. En bovendien: welke groep nemen we als voorouders? Want er zijn er zoveel.

Waarom gewicht verliezen zo moeilijk is

Waarom gewicht verliezen zo moeilijk is

Gewicht verliezen en slanker blijven is bijna ontmoedigend moeilijk, en de strijd lijkt nooit te eindigen. Maar het kan wel degelijk.

Dik zijn is niet altijd ongezond

Dik zijn is niet altijd ongezond

Waarom wordt de ene mens dik en de andere niet? Waarom blijft de ene slank na een dieet, en wordt de andere nog zwaarder? De regeling van ons vetgehalte is een complexe zaak. Hoe zit dat?

Wat als je 'dikker wordt zonder te eten'?

Wat als je 'dikker wordt zonder te eten'?

"Dokter, ik eet niets en toch kom ik aan!" Dat kan natuurlijk niet. Wat is er dan wel aan de hand? We vroegen het aan een endocrinoloog.