Op de koffie bij de tsaar in het Hermitagemuseum Amsterdam

26/08/14 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

Bron: Knack Weekend

Het ondertussen beroemde bijhuis van het Hermitage in Amsterdam bestaat 5 jaar, wat gevierd wordt met een feestelijke tentoonstelling met als onderwerp "Dinning with the tsars". Aan de hand van de mooiste servies mag u even aanzitten aan een banket bij Catharina de Grote: heerlijk gewoon!

Op de koffie bij de tsaar in het Hermitagemuseum Amsterdam

© Janiek Dam

Het ondertussen beroemde bijhuis van het Hermitage in Amsterdam bestaat 5 jaar, wat gevierd wordt met een feestelijke tentoonstelling met als onderwerp "Dinning with the tsars". Aan de hand van de mooiste servies mag u even aanzitten aan een banket bij Catharina de Grote: heerlijk gewoon!

Fijnproevers en liefhebbers van antieke serviezen en al wie tuk is op culinaire elegantie moet straks naar het Hermitage in Amsterdam waar momenteel tientallen dames en heren met witte handschoentjes een super tentoonstelling bouwen waarvoor meer dan duizend stuks van het kostbaarste porselein naar Amsterdam werd verscheept. Het gaat onder meer over drie bijzondere serviezen, zoals het Groene Kikkerservies van Josiah Wedgwood, het Cameeënservies uit de porseleinmanufactuur van Sèvres en een dessertservies uit Berlijn. Het wordt allemaal geëxposeerd alsof de feestelijkheden gewoon aan de gang zijn, ten tijde van Catharina de Grote.

Service à la russe

Vergeten we ook niet te vermelden dat de Russische eetcultuur ons bijna net zoveel heeft beïnvloed als de Franse. Laten we natuurlijk niet overdrijven, qua culinaire verfijning zullen onze zuiderburen wel de grootste invloed hebben gehad. Maar het was een Russische ambassadeur aan het Franse hof, Alexander Kurakin, die begin 19de eeuw het "service à la russe" introduceerde. Tot dan toe werd het "service à la française" gebruikt waarbij alle gangen, van licht tot zwaar, van zout tot zoet, in één maal werden opgediend.

Bij het "service à la russe" wordt gebruik gemaakt van het gangenmenu. Een nieuwe schotel wodt pas opgediend nadat de vorige 'leeg' is. Dit had ook zijn invloed op het bestek en glaswerk dat werd uitgebreid met aparte glazen voor water, wijn en champagne. Het is het "service à la russe" dat we ook nu nog kennen en gebruiken.

De expo "Dinning with the tsars, breekbare schoonheid uit het Hermitage" loopt van 6 september tot 1 maart 2015.

Piet Swimberghe

Lees meer over:

Onze partners