Ontdek deze 5 culinaire én groene initiatieven op de Gentse Feesten

16/07/14 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

Bron: Knack Weekend

De Gentse binnenstad maakt zich op voor het jaarlijkse feestgedruis van de Gentse Feesten, dat doorgaat van 18-27 juli. Niet enkel muziek- en theaterliefhebbers komen er aan hun trekken, ook fans van ecologische initiatieven kunnen er terecht. Dit zijn 5 groene culinaire activiteiten die jullie aandacht verdienen.

Ontdek deze 5 culinaire én groene initiatieven op de Gentse Feesten

© Gentse Feesten 2014

De Gentse binnenstad maakt zich op voor het jaarlijkse feestgedruis van de Gentse Feesten, dat doorgaat van 18-27 juli. Niet enkel muziek- en theaterliefhebbers komen er aan hun trekken, ook fans van ecologische initiatieven kunnen er terecht. Dit zijn 5 groene culinaire activiteiten die jullie aandacht verdienen.

Het sociale economierestaurant 'Cyclus' in het Baudelopark (17-27/07) Streekgerechten en multiculturele schotels, waarbij mensen uit de sociale economie in de potten roeren. Bovendien leveren de kringwinkels het meubilair en het servies. De Gentse sociale schrijnwerkerij Recup Design fabriceerde zitbanken, tafels en stoelen uit gerecupereerd steigerhout, planken vloeren en squashvloeren.

Verse stadsboerderijgroenten en een luxe bio-ontbijt op de DOK-site (19-29 juli) Elke middag (11u30-14u) serveert Le Petit Botanique vers geplukte groenten uit de stadsboerderij. Wie de dag goed wil beginnen, kan er ook terecht voor een super de luxe bio-ontbijt. Ook dit project heeft een sociaal tintje, want de twee sociaal-ecologische werkplaatsen Labeur en Compaan zitten achter dit initiatief.

Gratis Gentse Veggiezooi (24 juli) Het is ondertussen al 5 jaar geleden dat Gent als eerste stad een 'Donderdag Veggiedagstad' werd. EVA, Ethisch Vegetarisch Alternatief, wil dit in de verf zetten en lanceert een gloednieuw stadsgerecht 'Gentse Veggiezooi'. Op 24 juli worden om 12u 200 gratis porties uitgedeeld aan de Cyclustent in het Baudelopark. Wie zelf de handen wil vuil maken, kan het uur ervoor het gerecht helpen bereiden.

Delicatessenbar Eet de stad (19-27 juli) Wat als we net die planten die als overlast worden beschouwd, zouden bekijken als korte-keten-bron? Zoals de Japanse Duizendknoop, een invasieve woekerplant die ganse waterkanten in Gent overwoekert. In de Eet de Stad Delicatessenbar in het Baudelopark kan je onder meer komen proeven van Ginderella, een delicatessegin gemaakt van invasieve planten zoals de reuzenbereklauw. Voor zoetekauwen is er Japanse Duizendknooptaart. (www.atelierdestad.be)

Biofestival op het Laurentplein (26 juli) De voorlaatste dag van de Feesten wordt het Luisterplein/Laurentplein omgetoverd tot de eerste editie van het Biofestival. In een overdekte setting met sfeermuziek kan je er jezelf vanaf 12 uur tegoed doen aan biologische producten. De oprichter van SmartMat, Anders Asarby, is de feestkok van de dag en presenteert een volledig biomenu met lokale producten. De zitplaatsen zijn beperkt dus vroeg inschrijven is aangeraden. (AB/info via Netwerk Bewust Verbruiken)

Onze partners