Onderzoek: ‘Vegetarisme is meest efficiënte voedingspatroon’

Bloemkoolcouscous met gedroogde veenbessen, granaatappel, feta, pistachenootjes en pijnboompitten. © Getty Images/iStockphoto

Als de wereldbevolking blijft groeien, moeten we binnen enkele decennia ons systeem van voedselproductie grondig gaan herzien. Enkele Amerikaanse onderzoekers zochten uit wat het meest efficiënte dieet is en kwamen uit bij vegetarisme. Opvallend: van de tien onderzochte voedingspatronen, eindigde veganisme slechts vijfde.

Als we de groeiende wereldbevolking willen blijven voeden, zal de voedselproductie de komende 35 jaar met 60 % moeten toenemen. In een studie gepubliceerd in Elementa gingen Amerikaanse onderzoekers op zoek naar de manier waarop dat het gemakkelijkste zou gaan. De vorsers vergeleken tien verschillende eetpatronen met elkaar om te weten te komen welke de meeste voedselzekerheid biedt.

Uit hun berekeningen bleek er meer mensen kunnen eten als ze minder vlees eten, maar ook dat daar wel een grens aan zit: er kunnen meer mensen gevoed worden wanneer ze een gebalaceerd dieet waar wel nog een beetje vlees in zit volgen, dan met enkel plantaardige producten. Maar de absolute winnaar is vegetarisme, waarbij wel nog zuivelproducten en eieren worden gegeten.

Soorten landbouwgrond

De Amerikaanse bodem is in staat 807 miljoen mensen te voeden volgens een lacto-vegetarisch (waarbij zuivel nog op het menu staat) dieet. Voor ovo-vegetarisme, waarbij nog eieren gegeten worden, was dat aantal nog 787 miljoen. Op de derde plaats staat een gezond dieet waarbij er weinig (slechts 20 % van de maaltijden) vlees gegeten wordt: op die manier kunnen er nog 769 miljoen mensen eten. Veganisme staat op de vijfde plaats en helemaal onderaan bengelt de huidige gemiddelde Amerikaanse manier van eten.

Onderzoek: 'Vegetarisme is meest efficiënte voedingspatroon'
© .

Hoe dat zit? Niet elke landbouwgrond is geschikt om effectief groente of fruit op te verbouwen. Als je ze niet gebruikt om dieren op te kweken, is die grond dus ‘verspild’ vanuit het standpunt van de onderzoekers die een effectieve voedselproductie onderzochten. Als je het zo bekijkt, is veeteelt niet inherent inefficiënt. Onze huidige situatie – waarin 80 % van de akkers bestemd is voor de productie van veevoer – is dat wel.

De kans dat jij al hebt besloten hier jouw steentje aan bij te dragen, is echter groot, want steeds meer Vlamingen geven aan minder vlees te willen eten.

Voetnoot: Heel wat media berichten over dit onderzoek als het falen van het veganisme: die eetwijze staat namelijk slechts op de vijfde plaats in het rijtje van tien, terwijl aanhangers vaak claimen de meest milieuvriendelijke eetwijze te volgen. Werp voor je diezelfde aanname maakt, wel eerst een blik op de cijfers: als iedereen veganistisch zou eten, kan de Amerikaanse bodem nog steeds 735 miljoen mensen voeden, terwijl dat aantal voor menu’s waarin veel vlees opgenomen wordt snel onder de 500 miljoen zakt.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content