Nog steeds geen besluit over glyfosaat

24/06/16 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:15

Een nieuwe stemronde over het al dan niet verlengen van de licentie voor de in de gangbare landbouw wijdverspreide onkruidverdelger glyfosaat is opnieuw op niets uitgedraaid. Dat betekent dat er nog maar zes dagen resten om te beslissen of het goedje binnenkort nog gebruikt mag worden voor de productie van onze groenten en fruit.

Nog steeds geen besluit over glyfosaat

© Getty Images/iStockphoto

Geen idee waarover het gaat? Er zijn nochtans drie goede redenen om te weten wat glyfosaat is. Ten eerste: het staat op de WHO-lijst van "waarschijnlijk kankerverwekkende producten". Ten tweede: het is niet zeker of er daadwerkelijk een Europees verbod komt. Ten derde: u krijgt het vermoedelijk elke dag binnen. Hoe dat juist zit, lees je in het eerder verschenen waarom je wél zou moeten weten wat glyfosaat is.

Glyfosaat, de actieve stof in de bekende onkruidverdelger Roundup van gigant Monsanto, staat tegenwoordig erg ter discussie. Op 30 juni vervalt de licentie van de "waarschijnlijk kankerverwekkende stof". De tijd begint dus te dringen, maar ook een stemming vandaag draaide nergens op uit.

Na verschillende eerdere stemmingen zonder consensus wordt de beslissing nu in handen van de Europese Commissie gelegd. Die stelde eerder al voor om de licentie 12 tot 18 maanden te verlengen, zodat de European Food Safety Authority (EFSA) meer tijd krijgt om de stof te onderzoeken. De volgende dag van afspraak is 27 juni.

(EK)

Onze partners