Nieuwe peren uitzonderlijk groot, talrijk en vroeg

Dankzij de uitzonderlijk gunstige weersomstandigheden liggen de eerste Limburgse peren al in de winkels.

Dankzij de uitzonderlijk gunstige weersomstandigheden liggen de eerste Limburgse peren al in de winkels. Dat is twee tot drie weken eerder dan normaal. Het gaat om de Corina-peer, een mutant van de ConfƩrence-peer die traditioneel drie weken eerder rijp is. De omvang en kwaliteit van de peren, alsook het grote volume van deze oogst, breken alle records, zo blijkt.

Corina is een perensoort die alleen van de ConfĆ©rence-peer verschilt doordat ze zowat drie weken vroeger rijp is. Deze mutant werd toevallig ontdekt en inmiddels aangeplant op circa 100 hectare bij 38 Limburgse telers. Die brengen hun rijpe Corina-peren nu naar de Limburgse Tuinbouwveiling voor verkoop in BelgiĆ« en Nederland, en naar commerciĆ«le partner Bel’Export voor de verdeling naar Groot-BrittanniĆ« en ScandinaviĆ«. Dat zijn landen waar de Belgische peren fel gesmaakt worden, en men bijgevolg zit te wachten op de nieuwe oogst. Er wordt een hoeveelheid van 1,6 miljoen kilo van deze peren verwacht.

Over een drietal weken zijn ook de ConfƩrence-peren geschikt voor consumptie. Hiervan wordt de productie op 300 miljoen kilo geschat, een absoluut record.

Door het uitzonderlijk goede weer, met voldoende regen, beperkte vorst en veel warme dagen, zijn de peren erg talrijk en dik. De totale productie in Belgiƫ zal zowat 8 procent hoger liggen dan vorig jaar. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content