Nieuwe allergenenwetgeving in voege: Overzicht 14 wettelijk vastgestelde allergenen

© gf

Horeca-zaken zijn voortaan verplicht om klanten in te lichten over de 14 courante allergenen die aanwezig zijn in gerechten die serveren in restaurants. Zaken die zich engageren kunnen een allergenenpictogram afficheren.

Vanaf vandaag is de nieuwe Europese allergenenwetgeving van kracht. Die vergt heel wat van elke horeca- en voedingszaak: zij moeten voortaan in staat zijn hun klanten in te lichten over de 14 courante allergenen die aanwezig zijn in de niet-voorverpakte voeding die ze verkopen of serveren. Die informatieverstrekking mag schriftelijk of – zoals in België en mits er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden – ook mondeling gebeuren.

Grondige kennis

Horeca-ondernemers moeten dus ten allen tijde zicht hebben op de 14 wettelijk vastgelegde allergenen (zie lager) die aanwezig zijn in gerechten die op het bord verschijnen. Als een klant bijvoorbeeld in een restaurant vragen heeft over de aanwezigheid van die allergenen, dan heeft hij het recht om zich te informeren bij de garçons met dienst. Zij moeten in staat zijn de juiste info over te brengen. Idem dito voor klanten in voedingszaken

Dat betekent dat uitbaters ook kennis rond voedselallergieën en -intoleranties, allergische reacties en de 14 allergenen in huis moeten hebben. Ze moeten ook weten welke van de 14 allergenen aanwezig zijn in alle grondstoffen, halffabrikaten en fabrikaten die ze gebruiken. En ze moeten zicht en controle hebben op elk risico van kruisbesmetting bij het bewaren en bereiden als ze allergenenvrije voeding of gerechten willen aanbieden.

Het Federaal Voedselagentschap last wel eerst een overgangsfase in. Pas in 2015 zal ook effectief controle uitgevoerd worden op de toepassing van die nieuwe allergenenwetgeving.

Nieuwe allergenenwetgeving in voege: Overzicht 14 wettelijk vastgestelde allergenen
© gf

Allergenpictogram

Horeca-ondernemers die aandacht hebben voor mensen met een voedselallergie of -intolerantie en de wettelijke bepalingen naleven, kunnen dat kenbaar maken door middel van een allergenenpictogram dat nu beschikbaar is. Wie zo’n kwaliteitslabel afficheert (bijvoorbeeld op de deur, menukaart of website) gaat dus een angagement aan.

‘De consument die straks een zaak binnenstapt die het allergenenpictogram gebruikt, weet dat hij of zij terdege geïnformeerd zal worden. Maar ook de consument die bepaalde allergenen moet of wil mijden wordt meteen uitgenodigd om duidelijk aan te geven welke allergenen in welke mate problematisch zijn,’ zegt Véronique Bockstal van Wheatless & More, gespecialiseerd in allergenenvrije voeding en gerelateerde diensten.

Tijdens de recente campagne ‘Allergisch of intolerant? Informeer je!, opgezet door Wheatless & More en AMNorman, werd het ontwerp van het pictogram verkozen boven drie andere versies. Zowel consumenten als horeca- en voedingszaken konden hun stem uitbrengen. (DB)

Overzicht van de 14 wettelijk vastgestelde allergenen

Schaaldieren (gamba’s, garnalen, krab, kreeft, scampi) en producten op basis van schaaldieren

Eieren en producten op basis van eieren, zoals puree, pasta, quiche, mayonaise

Vis en producten op basis van vis (gelatine op basis van vis, kaviaar, surimi)

Aardnoten en producten op basis van aardnoten, zoals borrelnootjes, chili con carne, ontbijtgranen

Glutenbevattende granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver

Soja en allerlei afgeleide producten (bouillonblokjes, chocolade, ijs, mayonaise, ontbijtgranen, seitan, snacks, tofu, vleesvervangers)

Lupine (vaak gebruikt als vervanger van soja) en producten op basis van lupine (vooral bakkerijproducten)

Melk (inclusief lactose)

Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten

Selderij (bleekselder, bladselder, knolselder..) en producten op basis van selderij

Mosterd en producten op basis van mosterd

Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad (falafel, hummus, energierepen)

Zwaveldioxide (zit bijvoorbeeld in champignons, druiven) en sulfieten ) meer dan 10 mg/kg of liter aanwezig is.

Weekdieren: schelpdieren zoals mosselen, oesters, sint-jcobsschelpen, scheermessen en producten op basis van weekdieren

Een allergenpictogram kan hier aangevraagd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content