Megavino: Libanon, gastland met rijke wijntraditie

© /

Megavino, de grootste wijnbeurs van de Benelux, is vrijdag uit de startblokken geschoten. Met Libanon als gastland wordt niet meteen voor een groot wijnland gekozen, maar wel voor eentje met een grote traditie.

Minder bekend, maar daarom niet minder fascinerend: de wijnen uit Libanon, het ‘exotische’ gastland van Megavino. Als wijnproducent is het land niet vaak onderwerp van gesprek bij de doorsnee wijnliefhebber. En ook in de wijngidsen wordt het amper opgepikt. Toch geniet het als maker van het edele vocht een grote reputatie onder de kenners. Bovendien kan het ook terugkijken op een rijke traditie.

Voor ’s lands eerste wijnstokken moeten we al teruggaan tot 7000 vóór Christus. In de achtste eeuw legde de islam de productie en consumptie van wijn aan banden, maar onder impuls van christelijke wijnbouwers gingen de ambacht niet verloren.

Eind negentiende eeuw kreeg de productie een nieuwe elan, met de ontpopping van enkele grote wijnhuizen in de decennia die volgden. Vandaag telt Libanon iets meer dan tweeduizend hectare aan wijngaarden – hoofdzakelijk in de Bekaa-vallei, het kloppende hart van de Libanese wijnindustrie -, goed voor tientallen wijnproducenten die hoofdzakelijk op de productie van ‘premium wines’ mikken. Dit jaar haalde een Libanese fles – Chateau Heritage – voor het eerst goud tijdens de International Wine Challenge, een van de meest gerespecteerde wijncompetities.

Kwaliteit

‘Libanon is een klein land dat slechts 9 miljoen flessen wijn per jaar produceert’, zegt Alain Bloeykens, organisator van Megavino, in Trends. ‘Maar wijn is er diepgeworteld in de cultuur. In de Bijbel wordt vaak aan wijn uit deze regio gerefereerd. Libanon was van 1920 tot 1943 een protectoraat van Frankrijk. Mede daardoor was er een actieve uitwisseling van wijnkennis. Zo gingen heel wat wijnmakers oenologie studeren in Bordeaux.’

Libanon beschikt over heel wat troeven om wijnen te verbouwen: prima terroirs, hoger gelegen wijngaarden, uitstekende klimatologische omstandigheden (gemiddeld 3.200 uren zon per jaar), moderne wijnbedrijven die de voorbije jaren flink geïnvesteerd hebben, én een breed scala aan druivenrassen.

Qua productie is Libanon eerder een wittewijnland. Je treft er internationale rassen als chardonnay en sauvignon blanc. Maar ook de lokale trots: Obaideh en merwah, twee druivenrassen die al honderden jaren vóór Christus werden gekweekt, en ook nu steeds meer aan populariteit winnen. In rood zijn er enkele typische bordeaux- en rhônevariëteiten – denk onder meer cabernet sauvignon en merlot – die de aandacht opeisen, maar ook mediterraan getinte wijntjes (met carignan) en Spaanse varianten (tempranillo) zijn niet te versmaden.

Megavino toont je dit jaar het uitgebreide gamma van dichtbij. Leuk detail: zowat alle Libanese wijnproducenten – een veertigtal – tekenen producent, een primeur voor ons land.

Megavino: van vrijdag 21 tot en met maandag 24 oktober in Paleis 3 van Brussels Expo. De toegangsprijs bedraagt 10 (online) tot 12 euro (aan de kassa). Meer praktische informatie is terug te vinden op megavino.be.

(BV/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content