Maak zelf uw currygerechten

27/07/11 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

Bron: Knack Weekend

Probeer onze basisrecepten voor currypoeder en -saus, en maak zelf diep smakende, lekker geurende currygerechten. Vier suggesties.

Maak zelf uw currygerechten

© Heikki Verdurme

Net als onze stoofpotjes en suddergerechten smaken curryschotels het best na een nachtje rust in kelder of koelkast. Ze winnen ook aan kracht en karakter wanneer als basis een versgemalen en zelf samengesteld kruidenpoeder wordt gebruikt. Als u de tijd neemt om zelf kruiden uit te kiezen, te combineren en fijn te malen, zult u snel ervaren hoe plezierig het is om een currygerecht een persoonlijk, kleurrijk aromatisch profiel te geven.

De basiskruiden zijn in elke supermarkt en oosterse speciaalzaken verkrijgbaar. Zodra de kruiden voor de basiscurrypoeder (zie recept) getoast, afgekoeld en gemalen zijn, kunt u het poeder het best in een blik bewaren. Het is een basispoeder dat daarna nog verder verfijnd kan worden. Zo kunt u de bereiding bijvoorbeeld met andere smaakmakers, zoals gember, galanga of groene kardemom een fris karakter geven. Currygerechten kunnen immers qua smaak variëren van zacht, elegant en fris over pittig en hartig tot heet en zelfs venijnig agressief. De hoeveelheid chili bepaalt in grote mate hoe pikant een curry geserveerd wordt.

Het kleurenpatroon varieert naar gelang van het hoofdbestanddeel van zachtgroen (bijvoorbeeld verse koriander), over okergeel (kurkuma, saffraan...), tot karmijnrood (tomaten, chili...) en diep donkerbruin (ui, korianderzaad...). Naast een onmiskenbaar kruidig karakter hebben currygerechten doorgaans ook een rinse smaak. Een zure component zoals tomaat, yoghurt, tamarinde, limoen of azijn zorgt, mits hij oordeelkundig gedoseerd wordt, voor een natuurlijke smaakversterking en een intense schakering.

Lees meer over:

Onze partners