Lekker zomers: Drie recepten van barbecuekampioen Peter De Clercq

20/08/15 om 16:23 - Bijgewerkt om 18:06

Van zodra de zomertemperaturen van jetje geven, zoeken wij de buitenlucht op. Met deze recepten van barbecuekampioen Peter de Clercq is een geslaagd grillfeestje nooit ver weg.

Lekker zomers: Drie recepten van barbecuekampioen Peter De Clercq

Côte a l'os op zijn Zuid-Amerikaans. © Heikki Verdurme

Barbecuekampioen Peter De Clercq is wereldberoemd in eigen land. Naast ervaren 'vuurmeester' schopte de man die zijn volk leerde barbecueën het ook tot succesvol restaurateur. Zijn restaurant Elckerlijc in het landelijke Maldegem groeide organisch tot een bedevaartsoord voor grill-liefhebbers die wekelijks massaal over het kronkelige hobbelweggetje komen afgezakt voor zijn verfijnde culinaire verwennerijen op de grill.

Dit jaar bestaat de zaak een kwarteeuw, voor De Clercq de ideale gelegenheid om zijn klassiekers van de menukaart, aangevuld met 75 nieuwe recepten, te bundelen in een lijvig kookboek.

Lekker zomers: Drie recepten van barbecuekampioen Peter De Clercq

© Lannoo

Met 'BBQ. De outdoor cooking bijbel', zoals het werk heet, mikt de bbq-autoriteit op mooi en smakelijk in beeld gebrachte gerechten die iedereen op de rooster kan klaarmaken. Al oogt de ene schotel al ietwat gemakkelijker dan de andere.

Groentegerechten, burgers allerhande, gevarieerde vleesbereidingen, lekkers uit de zee, maar ook marinades, verrassende kruidenmengelingen en desserts passeren de revue. Én de obligate vuuraromaten, want die zijn voor De Clercq onmisbaar voor een geslaagde barbecue.

Zowel de hobbykok als de professionals kunnen ermee aan de slag. Die laatsten worden extra verwend met enkele gastronomische recepten die recht uit de keuken werden geplukt. Ook niet te versmaden: de cocktails, altijd lekker en fris om meteen in de mood te komen. Samen vormen ze een mooie ode aan 25 jaar Elckerlijc. Een collector's item dus.

Peter De Clercq heeft intussen ruim vijftien succesboeken over zijn passie achter zijn naam, runt een online-barbecueshop, geeft workshops en had in het verleden een tv-programma dat zijn naam droeg. Maar hét hoogtepunt in zijn carrière was de overwinning op het Wereldkampioenschap Barbecueën in Jamaica in 2003, wat hem op slag bekend maakte tot ver buiten de eigen landsgrenzen.

Onderstaande recepten komen BBQ. De outdoor cooking bijbel (360 pagina's, €49,99, uit bij Lannoo.) Smakelijk!

ORIËNTAALSE MOSSELEN IN DE Q-BAG

Lekker zomers: Drie recepten van barbecuekampioen Peter De Clercq

© Heikki Verdurme

1,5 kg mosselen

1 stengel citroengras

4 cm gemberwortel, geraspt

4 limoenblaadjes, gesnipperd

4 dl kokosmelk

2 eetlepels groene currypasta

2 eetlepels vissaus

het sap van 1 citroen

1 bosje koriander, gesnipperd

1 bosje muntblaadjes, gesnipperd

Extra: 4 Q-bags

Bereiding:

Was de mosselen. Hak het binnenste, zachte deel van het citroengras fijn. Meng het met de mosselen, samen met de gember en de limoenblaadjes. Meng de kokosmelk met de currypasta, de vissaus, het citroensap, de koriander en de munt.

Doe de mosselen in vier Q-bags en lepel er de gekruide kokosmelk over. Vouw de zakjes dicht en leg ze 12 minuten op een hete grill of plaat. De mosselen zijn gaar als ze opengaan.

CÔTE A L'OS OP ZIJN ZUID-AMERIKAANS

Lekker zomers: Drie recepten van barbecuekampioen Peter De Clercq

© Heikki Verdurme

2 kg côte à l'os, 4 weken gerijpt en ongeveer 4 cm dik

olijfolie

zwarte peper van de molen

gerookt piramidezout (te koop bij sommige supermarkten, kruidenzaken of online)

Voor de saus:

1 bol knoflook

300 ml olijfolie van goede kwaliteit

150 ml rodewijnazijn

1 rode ui, fijngehakt

1 rood chilipepertje, fijngehakt

1 bosje bladpeterselie, gesnipperd

1 eetlepel verse oregano, gesnipperd,

peper en zout

Extra: houtsnippers, bijvoorbeeld Jack Daniel's

Bereiding:

Steek de barbecue aan en maak twee warmtezones door op één plaats minder houtskool te leggen. Leg de bol knoflook 15 minuten in de gloeiende houtskool. Snij hem middendoor en knijp het vruchtvlees uit in een kommetje. Meng de olijfolie met de rodewijnazijn, de ui, het pepertje, de bladpeterselie, de oregano en de geroosterde knoflook. Breng op smaak met peper en zout.

Wrijf het vlees in met olijfolie en kruid met peper en piramidezout. Strooi een handvol houtsnippers in de houtskool en gril de côte à l'os 5 minuten aan elke kant boven de hete houtskool. Leg het vlees daarna op de minder hete zone en laat het nog 10 minuten rusten. Snij het vlees in plakken en serveer met de saus.

BROCHETTE VAN EEND MET SALADE VAN COURGETTE EN VENKEL

Lekker zomers: Drie recepten van barbecuekampioen Peter De Clercq

© Heikki Verdurme

2 eendenfilets

1 bosje bladpeterselie

olijfolie, peper, zout

3 portobello's (paddenstoelen)

30 g gedroogd eekhoorntjesbrood

vleesmarinade

Voor de salade met courgetten en venkel:

2 venkels

2 kleine courgettes

2 rode uien

groentekruiden

1 dl braambessenazijn

1 eetlepel sojasaus

2 dl olijfolie

1 eetlepel komijnzaadjes

1 rood chilipepertje, fijngehakt

1 eetlepel tijm, fijngehakt

gerookt maldonzout

Extra: snippers sinaasappel- of citroenhout

Bereiding:

Mix de peterselie met een scheut olijfolie in de blender tot puree. Snij de eendenfilets in plakken van 3 millimeter. Snij de portobello's in dunne plakjes. Maal het eekhoorntjesbrood tot poeder. Leg twee plakjes eendenfilet dakpansgewijs over elkaar, bestrijk ze met wat peterseliepasta en kruid met peper en zout. Strooi er wat eekhoorntjesbroodpoeder over. Rol ze stevig op en steek ze op een brochette. Doe hetzelfde met de rest van de eendenfilet.

Snij de venkels in plakken van 1 centimeter. Snij de courgettes in stukken. Pel de uien en snij ze in ringen. Rooster de groenten in de woktopper met groentekruiden. Meng de gegrilde groenten met de braambessenazijn, de sojasaus, de olijfolie, de komijnzaadjes, het pepertje en de tijm. Breng op smaak met maldonzout.

Wrijf de eendenbrochettes in met vleesmarinade en gril ze 5 minuten aan elke kant op een matig hete grill. Strooi wat snippers van sinaasappelhout of citroenhout tussen de kolen.

Onze partners