Last minute hapjesideeën voor oudjaar

© Getty
Redactie Knack Weekend

Vergeten dat jij aan de beurt was voor het aperitief dit jaar? Hier alvast enkele hapjesideeën voor oudjaar die je kan maken met ingrediënten uit die ene open nachtwinkel, een leeggeplunderde supermarkt of uit je eigen voorraadkast.

Je antwoordde dan misschien wel zelfverzekerd op de persoon aan de andere kant van de lijn of je zéker niet vergeten was dat jij voor het aperitief moest zorgen, maar na het ophangen van je telefoon slaat de paniek toe. Of je nu geen tijd meer hebt om naar de winkel te gaan, geen zin om de drukte te trotseren of stiekem niet zoveel zin hebt om heel erg hard je best te doen: wij helpen je uit de nood met enkele simpele (maar heerlijke) hapjesideeën voor oudjaar.

Edamame (en andere snelle snacks uit de toko)

Wie een Aziatische supermarkt in de buurt heeft, is alvast gered. Die zijn namelijk vaak open op momenten dat andere winkels toe zijn en je kan er diepgevroren sojabonen en allerlei dimsums vinden. Daar heb je amper werk aan, maar het levert je wel wat originele hapjesideeën op voor oudjaar.

Uit de diepvries halen, edamame kort koken en dimsums even stomen (als je dat nog niet hebt, vind je in diezelfde winkel zeker een goedkoop bamboe stoommandje) en tenslotte warm serveren met wat soja- of zoetzure saus. De edamame kan je voor het serveren eventueel besprenkelen met wat zeezout en/of chilivlokken. Applaus verzekerd met dit aperitief in thema.

Iedereen kent dimsum en edamame, maar je krijgt het lang niet overal: lekker origineel!
Iedereen kent dimsum en edamame, maar je krijgt het lang niet overal: lekker origineel!© Getty Images/iStockphoto
Pittige cashewdip

In menig voorraadkast staat wel een doosje cashewnoten en liefhebbers van de Spaanse keuken hebben gegarandeerd ook een potje chili ‘en adobo’, gemarineerde chilipepers, in huis. Als je die twee ingrediënten combineert, krijg je een heerlijk smeuïge en pittig doorsmakende dipsaus.

Blend daarvoor twee handjes cashews met twee pepers en wat zout en voeg enkele eetlepels water toe om het geheel iets sausachtiger te maken et voila: je originele saus is klaar. Eventueel kan je ook nog een lookteentje en wat verse kruiden toevoegen. Decoreer met wat fijngehakte cashews en dippen maar.

Erwtendip

Ben je een fan van diepvrieserwtjes? Als je er nog wat in huis hebt, kan je ook daar een originele dip mee maken. Kook ze beetgaar en spoel met koud water, zodat ze hun kleur behouden. Blend ze vervolgens met een royale hoeveelheid olijfolie, wat look, citroensap (en als je daar van houdt ook wat zeste) en peper en zout.

Snelle bladerdeeghapjes, hier met kruidenkaas en gerookte zalm.
Snelle bladerdeeghapjes, hier met kruidenkaas en gerookte zalm.© Getty Images/iStockphoto
Bladerdeeghapjes

Kan je nog ergens een rol bladerdeeg scoren? Dan zit je goed, want daar kan je alle kanten mee uit. Bestrijk bijvoorbeeld een vel met wat (kant-en-klare) pesto en bestrooi met een restje kaas en/of een uit het oog verloren schelletje hesp dat je nog had liggen. Rol op, snijd in schijfjes en leg ze verspreid op een bakplaat. Een kwartiertje bakken op 180°C en je hebt heerlijke opgerolde ‘pizza’ waar niemand neen tegen zegt. Werkt ook prima (en nog simpeler) met lookboter.

Kikkererwten’nootjes’

Een van de meest geniale hapjesideeën voor oudjaar… Als je nog een blik kikkererwten hebt staan, kan je daar verrassende borrel’nootjes’ mee maken. Giet af en spoel de erwten. Hussel ze dan met wat olijfolie en kruiden naar smaak (zout, cayennepeper, paprikapoeder en komijnzaad geeft een lekker pittige snack) en verspreid ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak ze in een oven van 220°C een tiental minuten à een kwartier, tot ze krokant zijn.

Quesadillas

Iets origineler dan de bladerdeeghapjes, maar minstens even gemakkelijk, zijn quesadillas. Als je nog een pakje taco’s, kaas en een overschotje vlees of groente hebt liggen, kan je hier wellicht iets bedenken.

Quesadillas met kip en maïs, geserveerd met salsa
Quesadillas met kip en maïs, geserveerd met salsa© Getty Images/iStockphoto

De klassieke quesadilla bestaat uit cheddar, gepekelde jalapeño pepers, kip, groenten als tomaat, uit of paprika en koriander, maar je kan eindeloos variëren. Elke smeltkaas werkt en je kan evengoed een restje vlees gebruiken van de dag ervoor, of voor een vegetarische variant gaan. Bekleed een taco met alles wat je wil, leg er een tweede op en bak in een koekenpan op halfhoog vuur tot de kaas gesmolten is. Keer hem dan met behulp van een bord voorzichtig om en verwarm ook de andere kant. Serveer in punten, eventueel met een (zelfgemaakte) guacamole, tomatensalsa of zure room als dip.

Croques

Geen taco’s meer, maar de gedachte aan gesmolten kaas maakt je helemaal warm vanbinnen? Ook in kleine puntjes gesneden croques monsieurs doen het doorgaans goed op een aperitieftafel. Je kan kiezen voor de klassieker, maar ga vooral voor iets specialer als je nog feestelijkere ingrediënten in huis hebt. Wat dacht je van brie, fijngesneden peer en walnoten? Voor welke versie je ook kiest: presentatie is hier alles. Geef geen hele boterhammen, maar serveer liever in feestelijke puntjes.

Feestsoep

Je hebt misschien nog wel wat groente liggen in de koelkast of, zelfs beter, nog een pot al gemaakte soep in de vriezer zitten. Warme soep in kleine, feestelijke potjes zijn altijd een schot in de roos. Zeker als je ze wat mooier afwerkt dan gewoonlijk: serveer bijvoorbeeld met een wolkje room of met wat vers gehakte kruiden. In verschillende winterse roomsoepen zijn garnaaltjes of stukjes gerookte vis een feestelijke finishing touch.

Weerstaan aan zo'n mooi gepresenteerde miniportie soep is moeilijk, zelfs al komt die stiekem gewoon uit je diepvries.
Weerstaan aan zo’n mooi gepresenteerde miniportie soep is moeilijk, zelfs al komt die stiekem gewoon uit je diepvries.© Getty Images/iStockphoto

Ook iets erbij serveren helpt je soep naar een hoger niveau. Misschien heb je wel nog wat parmezaanse kaas liggen? Strooi die dan in kleine hoeveelheden op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak een vijftal minuten op 170°C tot je koekjes krijgt. Blijf hier wel bij en haal de koekjes meteen uit de oven als ze goudbruin zijn, want als je ze uit het oog verliest, branden ze snel aan.

Homemade chips

De gemiddelde Vlaming heeft op zijn minst nog een aantal aardappelen liggen, niet? Als de winkels in je buurt je in de steek laten, kan je nog altijd zelf chips maken. Leuk, want je kan variëren met je kruiding en met de groente.

Snijd aardappelen, wortelen, pastinaken of zoete aardappelen (met een mandoline) in fijne schijfjes en hussel ze in een grote kom voorzichtig door de olijfolie en kruiden. Daarvoor kan je kiezen voor simpel zout, maar ook voor een wat exotischere mengeling. Verspreid vervolgens over een met bakpapier beklede ovenplaat en bak een twintigtal minuten in een oven van 200°C. Controleer af en toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content