Krokante hapjes: 6 verrassingen uit de frietpan

23/10/14 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:39

Bron: Knack Weekend

Warme gefrituurde gerechten kunnen meer zijn dan een vette hap. En ze zijn extra lekker tijdens de herfst- en winterperiode. 6 recepten en 5 tips.

Frituren moet zowat de gemakkelijkste en snelste vorm van koken zijn. Je warmt vetstof op, legt er frituursnacks in en haalt die er na een paar minuten weer uit. Bovendien zijn gefrituurde gerechten geliefd bij lekkerbekken van alle leeftijden en alle culturen.

Ze zijn vaak niet synoniem aan verse producten en gevarieerde smaken. Maar toch kan het gezonder. Experimenteer eens met klassiekers zoals rijstpap of maak zelf kleurrijke groentechips. Onderstaande recepten zijn gemakkelijk te maken en lekkerder dan wat je koopt uit het vriesvak. We geven er vijf tips bovenop.

Frituren met succes
1. Frituren in plantaardige olie is gezonder dan in vet. Olie met meervoudig onverzadigde vetzuren kan wel niet goed tegen de warmte. Ze breekt gemakkelijk af en is dus minder geschikt om te frituren. Gebruik daarom liever olie die rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals olijf- of arachideolie.

2. Sommige mensen kiezen voor dierlijk vet, zoals ossewit, omdat ze houden van de sterkere smaak. Ook al weten ze dat verzadigde vetten het cholesterolgehalte verhogen en zo het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De prijs verschilt: frituurvet is goedkoper dan olie.

3. Algemeen wordt aangeraden het vet of de olie na zes beurten te vervangen. Maar vooral wat je bakt, hoe vaak en op hoeveel graden is daarbij van belang. Van kroketten of borrelhapjes wordt vet of olie sneller onzuiver dan van frietjes alleen. Je vervangt het ook beter als je je friteuse maar één keer per maand gebruikt. En omdat olie sneller afbreekt dan vet, moet je ze sneller vernieuwen.

4. Je past de temperatuur van de vetstof best aan aan wat je wil frituren. Volg de aanwijzingen in het recept of op de verpakking. Draai de temperatuur niet te hoog, want dan kunnen je gerechten 'ontploffen' zodra je ze in het vet legt.

5. Je kan frituren in de friteuse of gewoon in een pot op het vuur. In dat laatste geval leg je best even een frietje in de olie om te checken of de temperatuur goed zit: is de olie warm genoeg, dan begint het een beetje te bruisen.

Onze partners