Kris Couvent: ‘De passie voor Bordeaux wordt met de jaren enkel sterker’

© Kris Couvent

Leven voor en door Bordeauxwijnen: Kris Couvent uit Lennik is wijnhandelaar, wijninvoerder én wijnbouwer. Bijzonder detail: hij is ook de man achter de Cuvée Bent Van Looy, een frisse witte Bordeauxwijn die in 2012 bekroond werd door een internationale jury.

Huis Vossen – Alfred Algoetstraat 2b – 1750 Lennik; www.huisvossen.be; info@huisvossen.be

Leven voor en door Bordeauxwijnen: Kris Couvent is wijnhandelaar, wijninvoerder én wijnbouwer. Weinigen doen hem dat na in België. De wijnfluisteraar uit Lennik weet echter elk aspect van zijn beroep met verve uit te oefenen. Zo is zijn eigen Bordeauxwijn al meermaals bekroond, verheft hij wijn tot pure kunst en bestaat Huis Vossen, zijn wijnhuis, in 2015 155 jaar. Een pure Bordeauxman die betovert als mens en als wijnkenner.

De liefde voor wijn en de Bordeauxstreek erfde Kris Couvent van zijn ouders. De liefde groeide uit tot een regelrechte passie. ‘Maar met passie alleen brouw je geen wijn’, meent Kris. ‘Vandaag de dag zijn kennis en techniek even belangrijk om een goede pure en duurzame wijn af te leveren. De tijd van het druiven pletten met de voeten is reeds lang voorbij, zo ook van de wijnbouwer met wollen muts en stok.’ Een gesprek over het verbouwen en in de markt zetten van wijn, over passie en oude en nieuwe dromen.

Afspraak in Huis Vossen, het wijnhuis van Kris Couvent in Lennik. Het huis alleen al doet dromen van de wijnkastelen in La Douce France. Eens binnen komen de vele wijnflessen uit de Bordeaux je onmiddellijk elegant tegemoet. Ze krijgen volop de ruimte om hun schoonheid te laten zien in twee ruime zalen met een mooie houten vloer. Als ik niet beter wist, zou ik denken in de vorige eeuw beland te zijn. Dit is een woning waar sfeer heer en meester is, waar wijn verleidt, bedenk ik me.

Kris Couvent komt me vriendelijk en relaxed tegemoet. Sportief maar karaktervol uitgedost en onder zijn arm een bundel papier met feiten en weetjes over de Bordeauxregio en de streek waar hij wijn maakt. Zijn wijndomein kocht hij in 2003 aan in Sadirac-Bordeaux en draagt de naam Château Pabus. Sinds die aankoop pendelt Couvent tussen de wijngaarden bij Bordeaux en de thuisbasis in Sint-Kwintens-Lennik, waar wijnhandel Vossen is gevestigd. Kris is een man die van aanpakken weet, die zijn passie voor wijn weet te staven en uit te leggen. Je ziet het gewoon aan de twinkels in zijn ogen als hij over wijn vertelt.

Je bent een Bordeauxman in hart en nieren. Waarom boeit net die Franse wijnregio jou zo?

‘Ik ben automatisch in de Bordeaux gerold. Als kind kwam ik regelmatig met mijn ouders op vakantie in deze regio. Ik studeerde hier ook wijnkunde en liep stage op verschillende Bordelese wijndomeinen. Tijdens mijn studieperiode aan de universiteit van Bordeaux, logeerde ik bijvoorbeeld op het wijnkasteel Château Lamothe de Haux. Ik werd er kind aan huis. Daarbij komt dat Huis Vossen ook altijd in Bordeauxwijnen gespecialiseerd is geweest. Het zou vreemd zijn om plots met Zuid-Afrikaanse wijn of Australische wijn te starten en het concept van het wijnhuis om te gooien. Ze zouden hier raar opkijken. Neen, mijn toekomst lag en ligt bij en in Bordeaux. En ook mijn hart.’

‘En diep vanbinnen denk ik dat Bordeaux de smaak is van veel Belgen. Als wijnhandelaar zie ik dat de Belg steeds minder neigt naar de nieuwe wereldwijnen en weer volop voor Franse wijnen kiest, de Bordeauxwijnen in het bijzonder. Bordeaux is terug trendy.’

‘Wijnbouwer ben ik nog maar recent. Ongeveer een tiental jaar. Die beslissing heb ik trouwens niet over één nacht ijs genomen. Wijn maken is niet zo erg moeilijk, goede wijn maken daarentegen is afschuwelijk moeilijk, hem verkopen is nog veel moeilijker. Wijnbouwers kijken naar elkaar en regelmatig zie ik startende collega’s denken dat omdat ze nu wijn maken de hele wereld die gaat drinken. De beste strategie is ervan uitgaan dat niemand op jou en jouw wijn zit te wachten en het beste uit jezelf te halen. Dat heb ik toch gedaan. Ik blijf een buitenlander voor mijn Bordelese collega’s maar ik word gerespecteerd.’

Bordeaux is een enorme regio en jij verbouwt wijn op een heel klein deeltje ervan. Wat maakt de wijn die jij maakt anders dan die van jouw collega-wijnboeren?

‘Ik ga niet zeggen dat we betere wijn maken dan andere wijnboeren. Het verschil zit in de passie waarmee mijn team en ikzelf onze wijn maken. We koppelen passie aan duurzame en smaakvolle kwaliteit. En ik ben ervan overtuigd dat dit realiseerbaar is in de Bordeauxstreek. De domeinen zijn hier ook niet zo gigantisch als in andere Franse of buitenlandse wijnregio’s.’

‘Als je weet dat elke wijnstok zeven keer door een mensenhand moet worden aangeraakt, er 6.000 stokken op een hectare staan te vermenigvuldigen met het aantal hectares waarover je beschikt, dan weet je het wel welk werk je jaarlijks voor de boeg hebt. Klein en beheersbaar is mijn motto en daaruit kan dan kwaliteit voortvloeien. Extra hectares zouden mijn team, mijn familie en mezelf trouwens niet gelukkiger maken. Wijn verbouwen is ook echt niet zo romantisch als velen wel denken. Het is hard werken van ’s ochtends tot ’s avonds.’

‘Er is een Frans spreekwoord dat zegt dat je miljonair kan worden als wijnbouwer maar je moet dan wel starten als miljardair. Dan weet je het wel.’

Wie is de wijnmaker van vandaag?

‘Wijn maken is een wetenschap geworden en je mag en kan vandaag niet meer de pretentie hebben om alles te weten en te kennen. Zelf heb ik wijnkunde gestudeerd en in theorie zou ik een meester moeten zijn in het maken van wijn. En toch voel ik mij heel klein als de oenologe naast mij op mijn domein staat en mij richtlijnen geeft. De mensen die de beste wijn maken zijn zij die omringd zijn door de beste consultants. En dat geldt van bij de aanplanting tot de distributie van de wijn.’

‘Het is jammer dat ik het moet toegeven, maar wij hebben de feeling met de natuur een beetje verloren. Wijn maken is steeds meer een commerciële bedoening geworden en velen onder ons kunnen het zich niet permitteren om een verloren jaar te hebben. Techniek en know how primeren. Passie en het observeren van de stand van de zon is – hoe erg het ook mag klinken – niet meer voldoende.’

Kan je een lijn trekken in de voorkeur van de consument voor Bordeauxwijnen?

‘De rode Bordeauxwijnen verliezen de laatste jaren overal lichtjes terrein, maar dat verlies wordt netjes goedgemaakt door de rosé die het erg goed doet.’

‘Wat niet iedereen weet is dat je in de Bordeaux, in tegenstelling tot andere wijngebieden, ook een bijzonder lekkere zomerse wijn kan maken die de naam clairet draagt. Een wijn die tussen rood en rosé in hangt en waar de Bordeauxboeren zeker in België een goede afzetmarkt voor vinden. Fruitig van smaak en frambooskleurig. Ook dat type wijn zit in de lift. En dan zijn er de bubbels. Die doen het enorm goed. Van die laatste maken wij er twee: L’Esprit Couvent Les Bulles en L’Esprit Couvent La Réserve Cuvée Andrea.’

‘Kijken en luisteren naar de consument is het beste advies dat ik kan geven. Ik pas het ook zelf toe. Alleen moet de consument ook de keerzijde van zijn eisen willen inzien. Dat je voor een lekkere kwaliteitsvolle duurzame wijn een euro meer moet willen betalen. De wijn is vandaag de dag bijvoorbeeld nog nooit zo zuiver geweest – op vraag van de consument. Net als vele collega’s gebruiken ook wij geen herbicides en doen we alles manueel. Dat heeft zijn prijs.’

De wijnen die je zelf op de markt brengt, dragen onder meer de naam van je kinderen. En ook die die niet naar jouw kinderen zijn vernoemd liggen origineel in de mond. Zo heb je een Cuvée Bent Van Looy en is er ook L’Esprit Couvent 100PURCENT. Zit er een verhaal achter elk van jouw wijnen? ‘Mijn kinderen zijn, ook al zijn ze nog erg jong, echt betrokken bij wat ik doe. Omdat ik moeilijk al mijn wijnen naar die van het domein kan noemen L’Esprit Couvent vond ik het fijn om de naam van mijn kinderen toe te voegen. Ze zien mijn passie elke dag en zo neem ik hen ook een stukje mee in mijn verhaal. Zo heb ik nu een Cuvée Charlotte, een Cuvée Matisse en een Cuvée Andrea.’

‘Maar ik heb meer wijnen dan kinderen en dan ga je zoeken naar andere manieren om je wijn op een originele wijze in de markt te zetten. Inspiratie vond ik in de artistieke wereld en bij mijn goede vriend Hildo Leroy. Dankzij hem kwam ik uit bij Vlaams beeldhouwer Alexander Ketele die zijn medewerking verleende aan het ontwerpen van een etiket voor mijn rode wijn die voor 100 procent uit Merlotdruiven bestaat. De naam van de wijn werd een woordspeling L’Esprit Couvent 100PURCENT.’

‘Ook Bent Van Looy betrok ik in mijn wijnproject. Hij verleende zijn naam aan een crispy witte wijn, L’Esprit Couvent Blanc Cuvée Bent Van Looy, en ontwierp ook het etiket. Het leuke aan die samenwerking is dat Bent enorm veel van wijn kent. Hij steekt dus ook de handen uit de mouwen voor zijn eigen wijn. Hij komt geregeld naar het wijndomein en bepaalt zelf de stijl van de wijn die naar hem is vernoemd, doet mee de assemblage.’

‘We leggen de lat hoog. Wijn is toch een beetje kunst produceren en dus vind ik het belangrijk om niet enkel de wijn tot in de details te verzorgen maar ook wat de mensen zien. Het oog wil ook wat. Elke wijn heeft trouwens ook een eigen gedicht.’

Wat doe je als wijnbouwer bij een slecht wijnjaar? Kan je op iets terugvallen? ‘Ikzelf heb eerlijk gezegd nog nooit een slecht wijnjaar gehad in de tien jaar dat ik nu bezig ben. Dat heeft te maken met het feit dat het wijn maken, zoals ik al aangaf, zeer technisch geworden is. Ziektes worden sneller dan vroeger opgespoord. Alleen op het weer heb je geen vat. Maar dat is nu net het risico van de keuze die je maakt om boer te willen zijn. Je weet dat het weer een oogst volledig of gedeeltelijk kan vernielen.’

‘2013 zal vermoedelijk een moeilijk jaar worden omwille van een slecht voorjaar. Het is een heel heterogeen jaar. Maar het zou best een groot wijnjaar kunnen worden, alleen zal er dan weinig volume zijn.’

Ben je anders als wijnhandelaar dan als wijnbouwer?

‘Toch wel. Ik moet erg opletten om niet enkel de wijnen van ons domein te vertegenwoordigen. Een verleiding die ik met vallen en opstaan heb geleerd. Ik heb me ook moeten leren beheersen om niet te protesteren wanneer een klant zegt dat bijvoorbeeld de Cuvée Charlotte naar azijn smaakt, waar deze uitgeroepen is als beste witte Bordeaux 2012.’

‘Als wijnhandelaar verdeel ik om en bij de 950 soorten wijn en vertegenwoordig ik ongeveer 35 wijnhuizen en ik sta erop dat dit eerlijk, correct en naar ieders smaak verloopt.’

Neem je je passie voor wijn ook mee op restaurant en op vakantie?

‘Zeer zeker. Op restaurant kan ik best streng zijn. Beroepsmisvorming misschien? Ook op vakantie neem ik mijn wijnpassie mee. Op skivakantie bijvoorbeeld ski ik een halve dag, de rest van de tijd ga ik wijnhuizen in de omgeving opzoeken. Om te leren van collega’s, om te proeven.’

Als Belg in Bordeaux kan je misschien ook iets vertellen over de verovering van Bordeaux door de Chinezen. Zijn ze echt zo talrijk?

‘Tja, de Chinezen zouden hier ooit wel een keertje landen. Momenteel zijn de grootste investeerders nog steeds de Belgen met 48 wijndomeinen. De Chinezen zitten praktisch aan evenveel domeinen en zullen daar binnen dit en 5 jaar zeker overgaan.’

‘In Bordeaux zien ze de invasie van de Chinezen met lede ogen aan. In tegenstelling tot de Belgen passen ze zich niet aan aan de Franse cultuur. Ze sluiten hun wijnpoorten en versluizen hun volledige productie rechtstreeks naar China. Wij doen dat ook, maar minder direct. En om heel eerlijk te zijn heeft China de crisis in de Bordeaux eigenlijk bezworen. Chinezen die Bordeauxwijn zijn beginnen drinken is de redding van de Bordeaux geweest. ‘

Wat is je ambitie? Waar wil je naartoe met je wijndomein?

‘Ik wil in de verre toekomst enkel nog topwijn maken. En daarbij denk ik dan automatisch aan onze L’Esprit Couvent 100PURCENT. Voor de volle honderd procent zal dat niet lukken. Er zal altijd wel een tweede en derde wijn zijn die we in de markt zetten. Maar we gaan wel voluit voor kwaliteit.’

Je hebt je eigen wijn, hebt duidelijk talent in management en verkoop. Zou je niet denken aan het openen van een bijpassend restaurant?

‘Een restaurant openen in Lennik is al jaren een droom van mij geweest. Zelf heb ik er geen tijd voor maar de dag dat iemand zich geroepen voelt om zich daarin te engageren, mag hij of zij mij opzoeken.’

Bedankt voor dit erg aangename gesprek Kris. Ik wens je een goed wijnjaar toe!

De wijnen van L’ Esprit Couvent:

1. L’ Esprit Couvent 100PURCENT:

Oppervlakte wijngaard: 0,6 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 6 jaar
Vinificatie: manuele oogst, vergisting in kleine, thermogereguleerde vaten
Rijping: op Franse eiken vaten gedurende 12 maanden, waarvan 6 maanden op gistresten met regelmatige toevoeging van zuurstof

2. L’ Esprit Couvent Rouge Confiance Cuvée Matisse:

Oppervlakte wijngaard: 1 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 31 jaar
Vinificatie: malolactische gisting in nieuwe Franse eiken vaten
Rijping: op hout gedurende 12 maanden waarvan 6 maanden op gistresten met regelmatige toevoeging van zuurstof

3. L’ Esprit Couvent Rouge:

Oppervlakte wijngaard: 1,4 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 38 jaar
Vinificatie: directe overheveling in Franse eiken vaten
Rijping: op hout gedurende 12 maanden, waarvan 6 maanden op gistresten met regelmatige toevoeging van zuurstof

4. L’ Esprit Couvent Blanc Cuvée Bent Van Looy:

Oppervlakte wijngaard: 3 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 3 jaar
Vinificatie: de druiven worden geoogst bij volledige rijpheid, gisting onder schilcontact gevolgd door alcoholische gisting

5. L’ Esprit Couvent Blanc PUR Blanc Cuvée Charlotte:

Oppervlakte wijngaard: 0,67 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 3 jaar
Vinificatie: oogst bij volle rijpheid
Rijping: Franse eiken vaten gedurende 6 maanden

6. L’ Esprit Couvent La Réserve Cuvée Andrea (mousseux):

Oppervlakte wijngaard: 7 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 12 jaar
Vinificatie: manuele oogst

7. L’ Esprit Couvent Les Bulles (mousseux):

Oppervlakte wijngaard: 2 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 12 jaar
Vinificatie: manuele oogst

8. L’ Esprit Couvent Clairet:

Oppervlakte wijngaard: 3 ha
Gemiddelde leeftijd wijnstokken: 20 jaar
Vinificatie: na maceratie wordt 15 procent van het sap, bestemd voor rode wijn, afgetapt. Gisting bij lage temperatuur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content