Koffiedik: te waardevol om weg te gooien

© GF

Koffiedik is een waardevol product waar je van alles mee kan doen. Daarom introduceert Rotterzwam ‘Coffee as a Service’ waarbij de leverancier eigenaar blijft van de koffieboon. Ze kweken onder andere paddenstoelen op de koffiedik.

De overgang naar een circulaire economie is een van de grote uitdagingen van de komende tijd. Dat vraagt namelijk om een radicaal andere manier van omgaan met grondstoffen om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen. Koffiedrab bijvoorbeeld is een waardevol product dat momenteel veel te vaak in de afvalverbrander belandt. Doodzonde, vinden Rotterzwam en Moyee die daarom samen ‘Coffee as a Service’ introduceren.

Wat betekent dat? Zij leveren koffiebonen waar de koper dan koffie van kan zetten, maar de leverancier blijft eigenaar van de koffiebonen, ook als deze veranderd is in koffiedik. De koffiedrinker ontvangt punten voor elke geretourneerde kilo via een loyalty-programma. En Rotterzwam gebruikt de koffiedik in BlueCity in Rotterdam om paddenstoelen op te kweken.

Mark Slegers van Rotterzwam vertelt enthousiast: ‘Het is eigenlijk een logische volgende stap voor ons. Door zelf de koffie te leveren én eigenaar te blijven van de boon, bepalen wij voortaan wat er gebeurt met het koffiedik. Het mooie is dat wij veel hoogwaardige toepassingen hebben, die beter zijn dan verbranden.’

Eerlijke verdeling van de inkomsten

Rotterzwam werkt samen met Moyee Coffee. Moyee is het eerste fairchain koffie merk in de wereld. Door de boon te branden in het land van herkomst, werkt Moyee aan een eerlijkere verdeling van de inkomsten uit de verkoop van koffie.

Guido van Staveren van Dijk van Moyee zegt: ‘Ons doel is om een 50/50 balans tussen koffieproducenten en -drinkers te creëren. De samenwerking met Rotterzwam past uitstekend in deze ambitie. Het is namelijk zo dat een deel van de extra waarde, die via dit unieke concept gerealiseerd wordt, via blockchain-technologie terug gaat naar onze FairChain boeren in Ethiopië.’

‘Coffee as a Service’ is vanaf nu leverbaar voor organisaties in Rotterdam die meer dan dertig kilo koffiebonen per maand afnemen. Binnenkort volgen meer grote steden in Nederland en in 2019 komt de uitbreiding naar Noord-Europa. Uiteindelijk moet het concept een wereldwijde dekking krijgen.

Koffiedik: te waardevol om weg te gooien
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content