Kobe Desramaults is Chef van het Jaar

Kobe Desramaults, chef van het restaurant In de Wulf in Dranouter, is door de culinaire Gault&Millau Belux Gids uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Peter Goossens is Beste chef van België.

De Gault&Millau gids heeft Kobe Desramaults verkozen tot de ‘chef van het jaar’. Hij krijgt de prijs voor zijn ‘complexloze keuken die een authentiek, karaktervol en streekgebonden karakter heeft’. Peter Goossens van het Hof Van Cleve is gekozen tot beste chef van België.

Gault&Millau onderscheidt de chefs die het voorbije jaar blijk hebben gegeven van stabiliteit, kwaliteit, inventiviteit en evenwicht. Naast vele nieuwe restaurants, stelt de gids voor het eerst ook een selectie voor van de 25 beste patissiers en 25 beste chocolatiers van België.

In de categorie ‘Jonge Topchefs’ stelt de gids ook elk jaar drie jonge talentvolle chefs voor. Dit jaar zijn dat Benoit Meusy van L’Imperatif (Maisières), Matthieu Beudaert van Table d’Amis(Kortrijk) en Alexandre Dionisio van het restaurant Chez Alexandre (Brussel).

Peter Goossens Beste chef van België
Peter Goossens van het restaurant Hof Van Cleve (Kruishoutem) is de beste chef van België. Ook dit jaar haalt hij met 19,5/20 de beste score van alle Belgische restaurants, de tiende keer al.

De top van de Belgische gastronomie wordt dit jaar verrijkt met een derde chef die 19/20 haalt: die eer gaat naar Christophe Hardiquest van het restaurant Bon-Bon. Ook de Brusselse restaurants ‘Comme Chez Soi’ en ‘Sea Grill’ kregen opnieuw deze hoge score.

In de Wulf (Dranouter) en Hertog Jan (Sint-Michiels/Brugge) halen 18,5/20.

Bij de restaurants met 18/20 vinden we ook een nieuwkomer: Arabelle Meirlaen van het gelijknamige restaurant in Hoei. Haar restaurant verhuist binnenkort en verandert van naam.

Meer onderscheidingen
De verschillende jaarlijkse trofeeën gaan deze keer naar Lieve Goossens van het restaurant Hof Van Cleve in de categorie ‘Beste gastvrouw van het jaar’. Guiseppe Santore, de chef van het restaurant Un Altro Mondo (Waver) werd verkozen tot ambassadeur van de Italiaanse keuken.

De trofee van ‘Beste Aziatische restaurant’ gaat naar het restaurant Fong Mei in Antwerpen. Het terras van het restaurant Slagmolen (Opglabbeek) krijgt de titel van ‘Mooiste terras van het jaar’.

De wijnkaart van het restaurant D’Eugénie à Emilie (Baudour) is ‘de beste wijnkaart van 2013′. Pierre Thirifays van het restaurant Arabelle Meirlaen (Hoei) draagt dit jaar de titel van ‘Beste Sommelier 2013’.

Het restaurant Bozar (Brussel) is voor Gault&Millau de ‘Brasserie van het jaar’ en de patissier van het restaurant Bruneau (Brussel) maakte het ‘Beste dessert’ van het jaar.

Gault&Millau onderscheidt ook restaurants met de beste prijs/plezierverhouding. De winnaars zijn dit jaar Veranda (Antwerpen) voor Vlaanderen, Madou’s Provence (Brussel) en Delys (Saint-Georges sur Meuse) voor Wallonië. Zowel Madou’s Provence als Delys werden voor het eerst opgenomen in de gids.

Opmerkelijke nieuwkomers in deze tiende editie van de gids: Bowery 14/20 (Brussel), Au Gré du Vent 14/20 (Seneffe) en Cuines, 33 15/20 (Knokke).

Volta Beste Groenterestaurant
Restaurant Volta (Gent) is beste groenterestaurants van Vlaanderen en La Distillerie (Bourglinster/ Groothertogdom Luxemburg) van Wallonië/Groothertogdom Luxemburg. Deze prijzen werden gekozen in samenwerking met Groentekok Frank Fol. (DB)

De nieuwe Gault&Millau Belux gids 2013 ligt vanaf maandag 12 november in de boekhandel en kost 27 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content