Kobe Desramaults: 'Ik zat ineens aan mijn plafond. Nu wil ik evolueren als kok en niet als manager'

30/05/17 om 13:14 - Bijgewerkt op 01/06/17 om 13:33
Uit Knack Weekend van 31/05/17

Kobe Desramaults is helemaal terug als kok, en het belangrijkste is dat hij er opnieuw zin in heeft. Eten in zijn nieuwe restaurant Chambre Séparée in Gent moet een belevenis worden, "een proefavontuur", ritmisch en zinnenstrelend als muziek.

De ontvangstruimte van de voormalige RTT-toren, door Gentenaars eerder verkozen tot het lelijkste gebouw van de stad: net daar bracht Kobe Desramaults zijn nieuwe restaurant onder. Bij het betreden van Chambre Séparée bekruipt je een eerbiedig wauwgevoel, want de ruimte is tijdloos stijlvol en met warme klasse ingericht, zoals je dat wel eens tegenkomt in gesofisticeerde toprestaurants in Londen of Tokio. Hier geen rock-'n-roll meer, maar wel fine dining tussen velours en notenhout. Kobe Desramaults gold lang als enfant terrible van de Vlaamse topgastronomie, vanwege zijn onconventionele aanpak, zijn vrije manier van koken en zijn rebellerende gedrag en voorkomen. Tegelijkertijd ontpopte hij zich als visionair, die de ene trend na de ander introduceerde: Kobe was de eerste Vlaamse kok die nauw samenwerkte met telers en vetmesters, die in het bord groenten liet regeren, in het wild plukte, de kunst van het fermenteren opnieuw in de keuken introduceerde, en die het zaalpersoneel aan de kant zette en koks zelf hun bereidingen liet opdienen. Hij was 25 jaar toen hij zijn eerste Michelinster verwierf, een van de jongste sterrenchefs uit ons land ooit. Andere horeca-initiatieven zijn de Superette en de Vitrine. Kobe was ook een van de drie stichtende vrijheidsstrijders van The Flemish Foodies, en was gastcurator op het foodfestival Krachtvoer.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners