Jurgen Nobels: Belgische hoop tijdens wereldfinale bartending in Kaapstad

© gf

De 27-jarige Barman van het Jaar Jurgen Nobels is de Belgische vertegenwoordiger tijdens de internationale World Class-finale die deze week plaatsvindt in Kaapstad, Zuid-Afrika. ‘Natuurlijk wil ik winnen’.

Jurgen Nobels, de Belgische bartender van het jaar, vertoeft momenteel in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad waar hij deelneemt aan de prestigieuze Diageo World Class Competition, zeg maar ’s werelds grootste mixologie-wedstrijd. Tijdens de voorronde van de wereldfinale mag hij het opnemen tegen de meest getalenteerde mixologisten van de planeet voor een plek in de ultieme finale die eind deze week plaatsvindt. De finalisten worden tijdens de verschillende opdrachten beoordeeld door gerespecteerde mixologie-experts.

De 27-jarige Nobels, in het dagelijkse leven barman van de hippe Uncle Babe’s Burger Bar in Gent, steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. ‘Natuurlijk wil ik winnen’, zegt hij aan de vooravond van zijn Zuid-Afrikaans avontuur. ‘Uiteindelijk is dat de reden waarom je deelneemt aan een wedstrijd. Maar Diageo Reserve World Class is niet zomaar een wedstrijd. Het is zowat de grootste cocktailwedstrijd ter wereld. Het niveau ligt er heel er hoog, daar ben ik me ook goed van bewust. Ik denk dat ik tevreden zal zijn als ik de top 10 haal.’

Vorig jaar schopte Hannah Van Ongevalle het tijdens de eindfase tot de laatste twaalf. Dat was een unicum voor een Belgische bartender. Zorg dat voor extra druk?

‘Hannah heeft het heel goed gedaan vorig jaar. Uiteraard wil ik het ook zo goed doen, én beter. Het feit dat zij het vorig jaar zo ver schopte zorgt niet voor extra druk, maar is juist een extra motivatie voor mij. Ik ga er volledig voor!’

Met welke cocktail-ingrediënten ga je de strijd aan?

‘Ik werk veel met Belgische producten zoals bier, chocolade en jenever. Dat zal op World Class dus niet anders zijn. Die producten ken ik gewoon het beste. Bovendien past het wel op een wedstrijd als World Class om je nationale trots te showen.’

In juni werd je tijdens de Belgische finale van World Class verkozen tot beste barman van het land. Heeft dat je leven veranderd?

‘Dat heeft toch wel wat impact gehad. Ik krijg nu veel meer opdrachten en heb al veel interessante mensen mogen ontmoeten. Het is nu toch wel een pak drukker dan voordien.’

Bartending en innovatie, dat zijn twee termen die vaak in één adem genoemd worden. Wat zijn de nieuwe trends van morgen?

‘De horeca heeft steeds meer aandacht voor het vak. Daaruit volgen steeds meer samenwerkingen tussen chefs, barista’s, sommeliers en bartenders. Dat mag je dus zeker een trend noemen. Daarnaast is het ook een trend om meer lokale producten te gebruiken, wat ik ook op World Class zal doen, en om meer milieubewust te gaan werken.’

Nu september voor de deur staat: welke cocktail raad je aan om af te kicken van de zomervakantie ?

‘Dan ga ik voor de “Horse’s Neck”. Dat is een klassieker uit het begin van de 20ste eeuw die momenteel fel aan populariteit wint. De cocktail wordt gemaakt met Brandy (maar ook Bourbon of Cognac kunnen wel), Ginger Ale en een lange citroenenschil. Dat laatste is kenmerkend voor de “Horse’s Neck”. Ideaal om de zomer mee af te sluiten!’

(DB)

World Class is een internationaal initiatief van Diageo Reserve Brands. Het eerste luik van de wereldfinale is te volgen via live-streaming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content