'Jong Keukengeweld' lokt jongeren voortaan twee maanden lang naar topchefs

14/09/15 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:42

Jong Keukengeweld, dat zijn 58 jonge topchefs met een onstuimige liefde voor de Vlaamse gastronomie en pure streekproducten. Hun missie: Vlaanderen als gastronomische topbestemming op de kaart zetten. Vandaag werden ze voorgesteld.

'Jong Keukengeweld' lokt jongeren voortaan twee maanden lang naar topchefs

© Michaël Dehaspe

De 7e editie van Jong Keukengeweld, de actie die jongeren van topgastronomie aan betaalbare prijzen laat genieten, telt voortaan 58 topchefs, jonger dan 45 jaar, die Vlaanderen in binnen- en buitenland als gastronomische topbestemming op de kaart moeten zetten.

Vorig jaar gingen meer dan 9.000 jongeren in op het aanbod om voor 45 euro te genieten van een driegangenmenu bij een van de geselecteerde restaurants of 55 euro bij sterrenrestaurants (Michelin) of rapporthouders van minstens 15/20 bij GaultMillau. De actie kent niet alleen een vervolg, ze wordt uitgebreid van zes naar tweemaal vier weken, verspreid over november en maart.

Er zijn nog enkele nieuwigheden: reserveren wordt eenvoudiger, via smartphone of Facebook, en StuBru-presentatrice Linde Merckpoel zal twintig luisteraars in een Brussels pop-uprestaurant verwennen.

Voor de zevende editie werden twaalf nieuwe chefs geselecteerd: Nicky Cuppens (Divin by Sepi), Kevin Bonanno (Le Cinquième), Sebastien Wygaerts (Ogst), Tom Van Lyssebettens (Cochon De Luxe), Bram Heylens ('t kreukeltje), Bram Verbeken (Zarza), Glenn Verhasselt (Sir Kwinten), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir), Floris Pancoucke (Floris), Bert Denoulet (Tafel 10), Joel Rammelsberg (Wy) en Bart De Bondt (van het gelijknamige restaurant).

Jong Keukengeweld wil de "Flanders Kitchen Rebels", 25 van die 58 chefs, ook in het buitenland laten schitteren. Dit jaar mikt de organisatie op China. Daarvoor wordt samengewerkt met de meer dan 100.000 volgers tellende Chinese foodies-app Flavours. Daarnaast trekken drie chefs naar Beijing, Shanghai en Chengdu om er te koken voor een publiek van zakenmensen en foodies.

"De hele wereld moet weten dat je hier in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en aan elke toog", zegt Vlaams Toerismeminister Ben Weyts (N-VA). "Nergens is de kloof zo klein tussen de culinaire top en wat erachter zit. En dat zelfbewustzijn is in Vlaanderen veel te weinig aanwezig." (Belga/DB)

Antwerpen

Ardent : Wouter Van Steenwinkel

Fleur de Sel: Alex Verhoeven

L'Epicerie du Cirque: Dennis Broeckx

Amu : Marjanne Moonen

Bouffard : Stijn Mertens

Vina Clara: Jef Rietjens

Lewis : Thomas Snijders

Petit Cuistot: Nils Proost

Graanmarkt 13 : Seppe Nobels

La Belle : Peter Vangenechten

Divin by Sepi : Nicky Cuppens

Brussel

WY : Joel Rammelsberg

Limburg

Hotel Restaurant Mardaga : Jens Stinissen

De Kiwizien : Anne-Sophie Breysem

6zinnen : Jan Wouters

Altermezzo : Jo Grootaers

Le Cinquième : Kevin Bonanno

Cuchara : Jan Tournier

Ogst : Sebastien Wygaerts

Innesto : Koen Verjans

Oost-Vlaanderen

Restaurant Onder de Toren : Sam Van Houcke

Fleur de lin : Lode De Roover

De Vijf Seizoenen : Jonas Haegeman & Laurence Haegeman

Karel De Stoute : Thomas De Munck

Maison D. : Didier Bourdeaux

De Verborgen Tuin : Steven Van Snick

Brasserie Boulevard : Sam d'Huyvetter

Benoit & Bernard Dewitte: Bernard Dewitte

Volta : Davy De Pourcq

Restaurant Vrijmoed: Michaël Vrijmoed

't Vijfde Seizoen : Broes Tavernier

C-Jules : Julie Baekelandt

Restaurant Calla's: Niels De Landtsheer

Restaurant De Karper: Nick Coppens

Cochon De Luxe : Tom Van Lysebettens

Kelderman : Bart Tastenhoye

Vlaams Brabant

't kreukeltje : Bram Heylens

Het Land aan de Overkant: Wim Dejonghe

Essenciel : Niels Brants

Bart De Bondt : Bart De Bondt

Zarza : Verbeken Bram

Sir Kwinten: Glenn Verhasselt

Bistro Margaux : Thomas Locus

Spaans Dak : Jonathan Uyttendaele

West-Vlaanderen

Restaurant Schatteman: Gregory Schatteman

Bonte B : Bernard Bonte

Va et Vient : Matthias Speybrouck

Restaurant ZENO: Reinout Reniere

Souvenir : Vilhjalmur Sigurdarson

Boury Restaurant : Tim Boury

Het Vliegend Tapijt : Felix François

Cuisine Kwizien: Steven Devriendt

Markt XL : Benny Van Torre

Restaurant Sel Gris: Frederik Deceuninck

Floris : Floris Panckoucke

Tafel 10 : Bert Denoulet

't Verschil : Tom Cloet

Ter Leepe : Kristof Marrannes

Lees meer over:

Onze partners