Interview Lovechock: 'Rauwe chocolade is goed voor het hart en zit boordenvol liefdesstofjes'

31/10/15 om 16:55 - Bijgewerkt op 25/11/16 om 17:54

De 100% biologische rauwe chocolade van Lovechock is sinds kort ook verkrijgbaar in België. Maar wat is dat nu precies, rauwe chocolade? Wij spraken met bezielsterLaura de Nooijer over de kracht van cacao en het respect voor mens en natuur.

Interview Lovechock: 'Rauwe chocolade is goed voor het hart en zit boordenvol liefdesstofjes'

Lovechock © .

Rauwe chocolade, wat moeten we ons daarbij voorstellen? En waarom kies je voor raw?

Rauwe chocola is goed voor je hart en geeft energie. Daarnaast is rauwe chocolade de liefdeschocolade bij uitstek omdat je, meer dan bij gebrande chocolade, de high kunt voelen van de liefdesstoffen. Omdat de cacao minder bewerkt is, zitten er ook meer antioxidanten in. Door het branden op hoge temperatuur en bewerken, gaan deze stoffen grotendeels verloren. Onze cacaobonen worden op lage temperatuur gemalen, waardoor de chocolade intenser van smaak is. Rauwe chocolade staat dichter bij de pure natuur en dat kun je proeven.

In het verleden was ik altijd moe, had ik eczeem en altijd pijn in m'n darmen. Ik wilde anders gaan eten, maar wist niet hoe. Tijdens een sjamanistische ceremonie, waar ik visioenen van het regenwoud kreeg, ontmoette ik David Wolfe, een raw food expert uit de USA. Zijn krachtige, levenslustige en gezonde uitstraling inspireerde mij om dit nieuwe pad te onderzoeken. In Nederland waren er weinig mensen mee bezig, dus daarom ging ik voor een half jaar naar Ecoforest, een raw food community in Spanje. Daar leerde ik vasten, tuinieren en eten direct uit de natuur. Ik voelde een steeds diepere verbinding met de natuur en ging nog meer reizen om natuur te ontdekken en me te verdiepen in het sjamanisme.

Ik leerde de kracht van de cacao kennen als eigenwijze en liefdevolle spirit. Toen ik net met raw foods begon werd er nog geen rauwe cacao gegeten, maar na een aantal jaar kwam David Wolfe met rauwe cacaobonen aanzetten en de boodschap dat je ze ook rauw kunt eten. Samen met een aantal vrienden begonnen we de Chocolateclub; blote voeten feestjes zonder alcohol, maar met opwekkende rauwe cacao drankjes. We brachten lange nachten door met babbelen, knuffelen en masseren. Na een tijdje miste ik de bite van echte chocolade en begon ik het zelf te maken. Dat was het begin van een grote ontdekkingstocht, waarbij ik van alles leerde over cacao en over het doorzetten van je eigen dromen.

De laatste tijd waarschuwen organisaties zoals Oxfam ervoor dat chocolade bedreigd wordt en dat we dringend duurzamer moeten denken. Hoe speelt Lovechock daarop in?

De meeste chocolade die in de supermarkt te koop is, wordt gemaakt van cacao uit Afrika. Doordat de prijs waarvoor Afrikaanse cacao verhandeld wordt over het algemeen laag is en de boeren dus weinig verdienen, switchen ze naar palmolie en rubber. Lovechock haalt haar kwaliteitscacao uit Ecuador, waar de boeren sowieso een beter loon krijgen dan in Afrika. Ook krijgen boeren een extra premium voor kwaliteitscacao, want er wordt een selectie gedaan als de boer de cacaobonen naar de coöperatie brengt. Wij doen aan 'direct trade', wat betekent dat we onze cacao zonder tussenhandel inkopen bij de coöperatie zelf. Hierdoor houdt de boer meer over. We bouwen een mooie relatie op met de coöperatie, waar we zeer trots op zijn.

Good Morning! Inspired by @lenaliciously ??what's for breakfast? #yummy #lovechock #lohas #fruit #power #raw #chocolate #healthy

Een foto die is geplaatst door Lovechock (@lovechock_official) op

Heb je geprobeerd om Lovechock de smaak te geven van 'gewone' chocolade of poogde je een unieke, nieuwe smaak te creëren?

Eigenlijk is rauwe chocolade 'gewone'chocolade, omdat hij minder bewerkt is dan de chocolade in de winkels.

Onze chocolade wordt niet geconcheerd (gewalst) en is daardoor iets ruwer qua sctructuur, maar hierdoor komt de pure smaak van onze kwaliteitscacao uit Ecuador, de Arriba Nacionale, beter naar voren.

Houden jullie rekening met de vele allergieën die de kop opsteken de laatste jaren? En voedseltrends?

Ja, zelf ben ik Lovechock gestart vanuit de behoefte aan een chocolade die rauw is, maar ook veganistisch, lactose- en glutenvrij. Ook heb ik gekozen voor kokosbloesemnectar omdat ik geen rietsuiker meer wilde gebruiken. Ik was zelf een van de eerste mensen die bezig was met raw food als voedingswijze. Ondanks dat ik zelf niet meer geheel rauw eet, ervaar ik wel de kracht van veel vers, onbewerkt voedsel en de kracht van de extra toevoeging van superfoods.

Glutenvrij is inderdaad een trend en omdat wij toch al glutenvrij produceren, hebben we hier extra aandacht aan geschonken op de verpakking, zodat het herkenbaar is voor de consument.

Omdat toevoeging van melkpoeder nooit een optie is geweest voor ons, kunnen we ook stellen dat we 'lactosevrij' zijn, want er is geen enkel dierlijk product aanwezig in onze fabriek. Ook hier besteden we extra aandacht aan op de verpakking, zodat de consument die hier op let , ons snel herkent in het schap. Wij zijn ons dus zeer bewust van de huidige voedseltrends en proberen dat helder te communiceren.

Jullie werken met kokosbloesemsuiker. Wat is het verschil met gewone, witte suiker?

Lovechock gebruikt gedroogd kokosbloesemnectar als zoetmiddel. Dit is ongeraffineerd, bevat daardoor meer mineralen en heeft een lage glycemische index waardoor het geen piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Ook in vergelijking met rietsuiker is het beter, aangezien ook dit soort suiker behoorlijk hard bewerkt wordt. Doordat de rauwe chocolade van Lovechock in zijn geheel minder bewerkt is en daarnaast gezoet wordt met een beter zoetmiddel, is Lovechock een beter alternatief voor conventionele chocolade.

Sinds kort is Lovechock ook in België te koop. Je kan de chocolade vinden bij onder meer BioPlanet, Het Natuurhuis, Lombardia, De broers van Julienne, Chyl en diverse biologische supermarkten en webstores.

4 o'clock = choc-o'clock ? #lovechock #rawchocolate #vegan

Een foto die is geplaatst door Lovechock (@lovechock_official) op

Lees meer over:

Onze partners