In kaart gebracht: eerlijk vlees kopen in Vlaanderen

© Getty Images/iStockphoto

Ben jij de schandalen rond vlees beu, maar wil je een lekker stukje nu en dan ook niet volledig opgeven? Dan kan je beginnen met het verantwoord kopen van dat vlees. Wij geven alvast enkele adressen.

Eet je graag af en toe een stukje vlees, maar vind je niet dat dat betekent dat een dier daarom zijn leven lang moet lijden? Dan wil je je misschien wel wat beter informeren over waar je dat vlees koopt. Want hoewel geen enkele kweker in het vak stapt met kwade bedoelingen, kan het dierenwelzijn in de vleesindustrie wel flink onder druk worden gezet. Omdat er zo veel dieren passeren dat medewerkers ze enkel nog als product zien, bijvoorbeeld. Of omdat de prijzen die ze krijgen van afnemers zo laag zijn dat ze de kantjes er wel van af moeten lopen om te overleven.

Het is te kort door de bocht om te beweren dat al het vlees van grote spelers afkomstig is van dieren die een rotleven achter de rug hebben, maar toch focussen we ons in deze lijst op kleinschaligere spelers. Hoewel het op zich geen sluitende garantie biedt op een meer diervriendelijke aanpak, is het wel waarschijnlijk dat een kleinschalige kweker minder slordig omgaat met zijn dieren. Als die daarbovenop ook nog een bio-certificaat heeft, weet je als consument dat zijn dieren meer plaats krijgen om te leven, meer afleiding krijgen en een langer leven gegund worden.

Daarbij verkleint bij de onderstaande adressen de afstand tussen kweker en consument. Ook dat biedt meer garantie op een eerlijk product. Je geld gaat immers direct naar de producent in plaats van naar allerlei tussenpersonen. De kweker is vaak ook direct aanspreekbaar bij eventuele problemen. Die zichtbaarheid verkleint bijna automatisch de kans op problemen. Vergelijk het maar met een debat op een online forum of in het echte leven: wie echt bereikbaar is en zich dus kwetsbaar opstelt, zal minder geneigd zijn tot vreemde streken.

Tenslotte ben je er bij initiatieven zoals de onderstaande ook alweer iets zekerder van dat er geen producten werden toegevoegd aan je vlees die er eigenlijk niet in thuis horen, zoals kleurstoffen of vullers. Die durven grootschalige verwerkers soms wel toe te dienen, om zo de gevolgen van het industrieel verwerkingsproces te maskeren en de winstmarge te kunnen opdrijven.

Wil je je manier van vlees kopen en eten duurzamer maken? Koop dan zeker ook eens ‘minder aantrekkelijke’ stukken in plaats van enkel filets en dergelijke. Ook op die manier draag je eraan bij dat er in totaal minder dieren geslacht moeten worden.

Deze lijst kan nog verder aangevuld worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content