Hou je hoofd koel dankzij deze frisse drankjes zonder alcohol

© iStock

Drinken is bij deze tropische temperaturen belangrijker dan ooit. Dat mag gerust iets zonder alcohol zijn, want deze heerlijk verfrissende drankjes zorgen ervoor dat je die mojito geen seconde mist.

Op tal van barbecues ter lande worden de ijskoude pintjes, gekoelde rosé en verfrissende cocktails boven gehaald. Toch is het slim om ook alcoholvrije dranken te consumeren, want alcohol zorgt ervoor dat je nog sneller uitdroogt dan sowieso al het geval is bij 35°. Probeer dus gerust een van deze gemakkelijke recepten uit!

Infused water (a.k.a.: water met een smaakje)

Het concept van infused water is even simpel als geniaal: gooi iets lekker in een kan water en wacht even tot het water de smaak heeft overgenomen. Ijsblokjes erbij, rietje erin en klaar! Classics zijn water met enkele schijfjes komkommer, kiwi of watermeloen-munt. Eventueel kan je de vaste ingrediënten een beetje kneuzen voor meer smaak.

De eenvoud van dit drankje is enigzins bedrieglijk, want je kan experimenteren met allerlei opwindende smaakcombinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbei-komkommer-basilicum of ananas met gember? Bovendien hoeft de basis niet altijd water te zijn, want je kan ook met kokoswater aan de slag. Op je gezondheid!

IJsthee

Als wij het hebben over ijsthee, bedoelen we natuurlijk niet de plakkerige variant uit de supermarkt. Mits een kwartiertje werk heb je een kan vol homemade iced tea die je voor geen geld ter wereld nog wil inruilen voor een fles van de kant-en-klare drank.

IJsthee met perziken
IJsthee met perziken© iStock

Voor een simpele versie laat je zes zakjes zwarte thee trekken in zes koppen kokend water. Voeg nu al suiker toe, zodat die mooi kan oplossen. Laat afkoelen. (Dat gaat vlug als je het in een gootsteen vol koud water en ijsblokjes zet.) Gooi er vervolgens nog een flinke hoeveelheid ijsblokjes en wat schijfjes citroen bij en je hebt een heerlijk fris drankje.

Als jij het graag iets spannender wilt, kan je aan het experimenteren slaan met andere soorten thee (probeer bijvoorbeeld eens groene thee of zelfs een infusie.)

Een perzik-sinaasappelijsthee maak je zo: snijd een perzik en een sinaasappel in stukjes en doe ze samen met een soeplepel (of naar smaak) suiker in een waterkan. Pureer het fruit lichtjes met een lepel. Voeg vervolgens acht kopjes kokend water toe en laat vier zakjes earl grey trekken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Koel de thee af, verwijder het gepureerde fruit en voeg ijsblokjes toe tot het echt ‘ijs’thee wordt. Santé!

Limonade

Hetzelfde verhaal als bij ijsthee geldt ook voor limonade: de winkelvariant is zo zoet dat je amper proeft welke vruchten erin zitten. Maak het dus gerust eens zelf! Je wordt er gegarandeerd blij van. Of zoals een wijs persoon ooit zei: when life gives you lemons, make lemonade.

Een klassieke limonade bestaat uit drie dingen: siroop, sap en water. Siroop maken is gemakkelijk: verwarm een kopje water met een half kopje suiker tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. (Remember de gootsteen-truc!) Pers ondertussen zes citroenen. Giet vervolgens het citroensap, de siroop en nog drie kopjes (of naar smaak) koud water in een kan en vul aan met ijsblokjes en schijfjes citroen ter versiering.

Mag het voor jou allemaal iets exotischer? Voeg dan niet alleen een kop citroensap bij je siroop, maar ook enkele flinke geuten ananassap, abrikozensap en ginger ale. Verdun met water en ijsblokjes tot je drankje de gewenste sterkte heeft en garneer met enkele schijfjes citroen. Schol!

IJskoffie

Een kopje nemen of niet: het is een groot dilemma voor koffiedrinkers wanneer het kwik de hoogte ingaat. Nochtans kan koffie ook op hete dagen een prima dorstlesser zijn.

Je dagelijkse dosis cafeïne in een zomerjasje
Je dagelijkse dosis cafeïne in een zomerjasje© iStock

De beste manier om ijskoffie te maken is niet enkele ijsblokjes in een tas koffie laten plonzen, maar wel het proces van koffie zetten veranderen. Voor koude koffie betekent dat dus dat je koffie zet met koud water. Doe de gewenste hoeveelheid koffie in een cafetière en schenk er koud water over. Meng met een houten lepel en laat het goedje vervolgens een nacht trekken in de koelkast. De volgende dag kan je de koffie dan doorduwen en in een half met melk en ijsblokjes gevuld glas schenken. Je zomerse cafeïneboost is klaar! Wie van zoet houdt, kan daarbij in de laatste stap een zoetstof zoals karamel- of chocoladesiroop toevoegen. Proost!

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content