Hoe smaakt Bordeaux 2010?

Het succes van de grote bordeauxwijnen, de zogenaamde ‘premiers’, is oogverblindend. Maar daarvoor moeten we diep in de buidel tasten. Vandaag proeven we de eerste bordeaux 2010. Zes flessen die geen pijn doen in de portemonnee.

DE SELECTIE

ChĆ¢teau Roc de Cazade, Bordeaux 2010 Goede kleurconcentratie, iets open aan de rand en met een rode nuance van jong. Neus van mooi indringend rood fruit. Wijn met goede bordeauxstructuur en versmolten tannines. Goede wijn. Moet passen bij wit vlees zoals kip.
Carrefour 5,29 euro.

ChĆ¢teau Haut Lignac, Blaye CĆ“tes de Bordeaux 2010 Heel goede rode kleur. Mooie brede neus van rood merlotfruit. Frisse, smakelijke wijn met ingebouwde rijpe tannines. Goede wijn. Moet passen bij wit vlees.
Delhaize: 5,99 euro.

ChĆ¢teau Le Menaudat, Blaye CĆ“tes de Bordeaux 2010 Heel goede kleur met een purperen nuance van heel vers. Neus van fijn rood fruit. Fruitige smaak maar mist wat diepte en lengte. Om gekoeld te drinken in de tuin.
Colruyt: 2,76 euro.

ChĆ¢teau Moulin de Clairac, Graves 2010 Goede rode kleur maar wat open aan de rand. Neus van fijn zwart fruit. Soepele smaak met goede lengte. Goede wijn. Moet passen bij zacht rood vlees.
Carrefour: 6,29 euro.

ChĆ¢teau de Prade, Castillon CĆ“tes de Bordeaux 2010 Heel goede kleurconcentratie met een kleine evolutietoets. Wat afgevlakte neus. Smakelijke aanspraak maar wat dun en simpel op het einde. Moet passen bij (vette) vleeswaren.
Colruyt: 5,39 euro.

ChĆ¢teau Merlet, Bordeaux 2010 Heel goede rode kleur met een nuance van jong en vers. Traditionele neus. Heeft alles: breedte, structuur door lagering en fris fruit. Evenwichtige smaak en geknoopte lengte. Goede wijn. Moet passen bij geroosterd vlees.
Delhaize: 5,49 euro.


MEER OVER BORDEAUX

Het succes van de grote bordeauxwijnen, de zogenaamde premiers, is oogverblindend. Toch zijn er aanwijzingen dat de speculatiegolf op de prijzen aan het afzwakken is. De grootste wijnimporteur in China, Aussino World Wines, heeft afgehaakt van de medocwijnen, meer bepaald van de crus classƩs.

Voorzitter Robert Shum cancelde een groot promotie-evenement _ een galadiner met Mouton en Yquem in de glazen _ bij de Union des Grands Crus, Hij promoveert nog alleen wijnen van de rechter Gironde-oever: Pomerol en Saint-Emilion. Zijn commentaar: “De Chinese consument begint meer en meer van wijn te kennen en geeft zich rekenschap van de onmogelijk hoge prijzen en het speculatieve karakter ervan. Hij zou kunnen afhaken…”

Ook de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker vreest dat de galopperende prijzen kopers in zijn land zullen afschrikken. Temeer daar deze wijnen niet echt zeldzaam zijn. Als we alleen rekening houden met de grand vin, en de second vin even buiten beschouwing laten, komen we tot volgende gemiddelde cijfers: Haut-Brion produceert jaarlijks 10.000 kisten van 12 flessen, Lafite 20.000, Latour 16.000, Margaux 13.000 en Mouton 18.000.

Men moet dan weten dat een kist van het recente jaar 2009 gemakkelijk voor 9000 euro (Lafite zelfs voor 18.000 euro) over de toonbank gaat en dat de primeurprijzen voor het jaar 2010 rond 1000 euro per fles werden afgevlagd. De premiers, en in hun zog maar op grote afstand, de andere crus classƩs, vergaren dezer dagen fabelachtige rijkdom.

Maar het is niet wegens de speculatieve prijsdruk bij de supergroten dat we het hele millĆ©sime 2010 moeten afschrijven. Het blijft, samen met 2009, een van de betere grote jaren in Bordeaux. Gedurende de hele vegetatieve cyclus van de wijnstok was het klimaatprofiel perfect. Maar tussen druif en wijnglas staat de wijnmaker met zijn opties! En ook hier is ’trop te veel’.

Zij die koste wat het kost, door overrijpheid en door overextractie, supergrote wijn wilden maken, kwamen uit bij geconcentreerde alcoholmonsters waarbij fruit, charme en elegantie volkomen zijn weggedrukt. Dergelijke wijnen passen niet meer aan tafel, gaan vlug vervelen en stijgen naar het hoofd.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content