Hoe je eigen cafeïnetolerantie resetten om meer te genieten van een kopje koffie

© weekend.be

Kan jij ook niet zonder je kopje koffie in de ochtend… en de middag… en in de namiddag? Merk je dat je steeds meer koffie nodig hebt om ‘wakker’ te blijven? Science of Us heeft je tips over hoe je je lichaam reset zodat je minder van het zwarte goud moet binnengieten om je toch alert te voelen. Opgepast: we hebben nooit gezegd dat het leuk zou zijn.

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe cafeïne werkt. Cafeïne heeft namelijk een gelijkaardige chemische structuur als adenosine, een bio-organische verbinding die er kortweg gezegd voor zorgt dat je je moe voelt. (Adenosine bouwt zich natuurlijk op wanneer je wakker bent, en bouwt weer af wanneer je slaapt). Wanneer je lichaam cafeïne binnenkrijgt gaan de moleculen van cafeïne zich binden aan de receptoren in je hersenen die normaal gebruikt worden door adenosine – waardoor die slaapverwekkende rotzakjes geen kans krijgen om te werken. Vandaar dat je je ook wakkerder voelt na het drinken van koffie. Daarnaast zorgt cafeïne ook voor verhoogde adrenaline- en dopaminelevels.

Naarmate je cafeïneconsumptie verstrijkt zullen je hersenen méér adenosine receptoren opwekken met als bedoeling de tekorten aan te vullen. Je zal dus méér cafeïne moeten binnenkrijgen om zich aan al die receptoren te binden, en dus om je minder belabberd te voelen.

Cafeïneplateau

Gelukkig is dit geen spelletje dat maar blijft duren – iedereen heeft een bepaald plateau wat cafeïneconsumptie betreft, zo schrijft ook Murray Carpenter, auteur van het boek Caffeinated: How Our Daily Habit Helps, Hurts, and Hooks Us. “Je lichaam vindt dat plateau normaal gezien vanzelf”, legt hij uit. En die hoeveelheid kan variëren van persoon tot persoon, van biologische factoren én de manier waarop die persoon leeft wat ervoor zorgt dat eenzelfde hoeveelheid koffie bij de ene een gelukzalig alert gevoel geeft, terwijl de ander misselijk wordt en trillende handen krijgt. Je eigen genenpoel en je rustmetabolisme spelen ook een rol in hoe snel je lichaam verwerkt, evenals je geslacht: mannen voelen de effecten van cafeïne veel sterker en sneller aan dan vrouwen.

via GIPHY

“Toch is het ook waarschijnlijk dat je tolerantieniveau een aantal keer verandert in je leven”, zegt Carpenter. “Die tolerantie hangt ook af van meer veranderende factoren, zoals je gewicht, bepaalde antibiotica die je neemt maar ook hormonale anticonceptie. Vrouwen die de pil nemen bijvoorbeeld verwerken cafeïne heel erg traag, terwijl rokers het bijna dubbel zo snel als de doorsnee koffiedrinker verwerken.”

‘Menselijk’ voelen

Vandaar dus dat jij misschien zes kopjes koffie nodig hebt, terwijl je partner na twee kopjes (van dezelfde koffie) fris en monter is. Het is goed mogelijk dat je geen problemen hebt met het feit dat je sloten koffie moet slurpen voor je je een beetje ‘menselijk’ begint te voelen, maar het is evenzeer waarschijnlijk dat je het fijner zou vinden om meteen na de eerste slok van het brouwsel de adrenaline door je lijf te voelen stromen. En om dat laatste te bereiken zal je op je tanden moeten bijten.

via GIPHY

Tijdelijk stoppen is jammer genoeg de enige manier om een gewenning ongedaan te maken -want dat is in feite wat er gebeurd is: je lichaam vindt het normaal dat je zes kopjes per dag drinkt, en zal zich ook pas wanneer dat level van cafeïne bereikt is normaal gaan gedragen.

Je kan ‘stoppen’ door geleidelijk af te bouwen of door meteen cold turkey te gaan maar de afkickperiode is hetzelfde: ongeveer een week. Dat lijkt goed mee te vallen maar de afkickverschijnselen van koffie zijn niet min – ze staan zelfs opgelijst in de DSM-5! Verwacht je aan lusteloosheid, geïrriteerdheid, aandachtsproblemen en ontzettende hoofdpijn. Die hoofdpijn komt omdat je bij de inname van cafeïne je bloedvaten een beetje zal vernauwen, waardoor die bloedvaten wanneer je geen cafeïne meer inneemt zullen gaan relaxen en een soort druk op je hersenen en zenuwen zullen uitoefenen, waardoor je hoofdpijn krijgt.

Na een week (of iets meer) zouden de symptomen moeten wegebben en weet je dat die lichte verslaving uit je lichaam is. Proficiat. Het allerbelangrijkste is nu dat je niet meteen weer naar je oude cafeïnelevel schiet. “Je moet te weten komen wat je plateau is, je ideale dagelijkse dosis, en daar rustig naartoe werken”, aldus Carpenter. “Ondertussen zullen kleine slokjes al behoorlijk krachtig zijn, dus baby steps!

via GIPHY

Carpenter benadrukt wel dat het moeilijk is om je cafeïneconsumptie te beperken omdat het moeilijk is er een kleine dosis van binnen te krijgen. Een blikje van 330 milliliter Red Bull bevat 111 milligram cafeïne, een Starbucks koffie maatje ’tall’ (ook 330 ml) bevat 260 milligram. Een ‘Lungo’ capsule van Nespresso klokt af op 89 milligram.

Een gezonde dagelijks dosis is volgens dokters niet meer dan 400 milligram – mensen die 500 tot 600 milligram cafeïne binnenkrijgen worden gecategoriseerd als zware gebruikers.

Je kan ook frisdrank en thee in je leven te introduceren om toch cafeïne binnen te krijgen, maar minder snel aan je plateau te zitten. Een blikje cola van 330 milliliter bevat 35 milligram cafeïne, 330ml cola light bevat 47 milligram. Een kop zwarte thee met dezelfde inhoud (330 milliliter) bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, groene thee zo’n 30 milligram.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content