Het perfecte eindejaarsmenu volgens… Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre)

Pieter Declercq kookt op zijn blog Hot Cuisine de Pierre met een hoekje af, experimenteert en zet lokale talenten in de kijker. Vriendschap, gezelligheid en lekker eten gaan voor hem hand in hand, zo ook op een nieuwjaarsfeest. Zijn plannen dit jaar? Hapjes, hapjes en nog eens hapjes.

Pieters eindejaarsmenu

Terwijl we bij Kerst traditioneel een maaltijd van verschillende gangen of een kaasschotel eten, houden we het voor de laatste avond van het jaar op hapjes. Wat vrienden, de kinderen en gewoon het ene hapje na het andere. Dit is het plan dit jaar:


Moink balls

Op Oudjaar mag er al eens iets minder verfijnd tussen zitten. Deze moink balls zijn een hype in de Amerikaanse barbecuewereld, maar je kan ze ook gewoon in de oven of pan bakken. Al zijn ze dan misschien iets minder rokerig.


Pull apart bread

Pull apart bread
Pull apart bread © hcdPierre
Het pull apart bread was deze zomer alomtegenwoordig. Vergeet de barbecue, maak het op 31 december gewoon in de oven. Even lekker en net iets warmer in de keuken.


Spicy cashewnoten met komijn en paprika

Deze nootjes naar een recept van Ottolenghi zijn top. Voordeel: je maakt het op voorhand. Extra voordeel: hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je spicy nootjes gewoon zelf gemaakt hebt?


Bouletjes

Liever geen moink balls? Ga voor bouletjes. Of Thais met een yoghurtdip of Belgisch met mosterd, het kan allemaal. En de kinderen zijn er dol op! (En ik ook eigenlijk.)


Pizza met vijg, tijm en mascarpone

Een pizza werkt ook altijd. De oven in, de oven uit, versnijden en smullen maar. Deze veggie versie was echt een succes.


Ribbetjes pannepot reserva

Ribbetjes als apero? Tuurlijk! Gaar ze wel low & slow. Lang in de oven op een lage temperatuur dus. Versnijd ze, schik ze op een schotel. Smakelijk!


Fetapestospread

Een dipsaus met wat stukjes brood of grissini’s mag ook niet ontbreken. Deze spread scoorde zeer goed op de Zichtbar in Diest. En zeker ook in je woonkamer.


Hot gin de Pierre met kweepeer

Wil je nog een apart aperitiefje? Een geuze is sowieso top, maar een zelfgemaakte gin is ook lang niet slecht. Koop je dus snel nog wat kweeperen of rode vruchten, laat ze trekken op gin. Zeef het door rond 30 december en een dag later heb je gewoon je eigen gin.

Smakelijk!

Heb je een vaste feesttraditie?

Kerstmis vieren we traditioneel met de familie: tante, nonkel, nicht, neef, aanhangsels en grootouders. Dat is al altijd zo geweest en zal wel nog even zo zijn. Verder hebben we weinig tradities, behalve dan de pakjes.

Pieters eindejaarsmenu

Terwijl we bij Kerst traditioneel een maaltijd van verschillende gangen of een kaasschotel eten, houden we het voor de laatste avond van het jaar op hapjes. Wat vrienden, de kinderen en gewoon het ene hapje na het andere. Dit is het plan dit jaar:


Moink balls

Op Oudjaar mag er al eens iets minder verfijnd tussen zitten. Deze moink balls zijn een hype in de Amerikaanse barbecuewereld, maar je kan ze ook gewoon in de oven of pan bakken. Al zijn ze dan misschien iets minder rokerig.


Pull apart bread

Pull apart bread
Pull apart bread © hcdPierre
Het pull apart bread was deze zomer alomtegenwoordig. Vergeet de barbecue, maak het op 31 december gewoon in de oven. Even lekker en net iets warmer in de keuken.


Spicy cashewnoten met komijn en paprika

Deze nootjes naar een recept van Ottolenghi zijn top. Voordeel: je maakt het op voorhand. Extra voordeel: hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je spicy nootjes gewoon zelf gemaakt hebt?


Bouletjes

Liever geen moink balls? Ga voor bouletjes. Of Thais met een yoghurtdip of Belgisch met mosterd, het kan allemaal. En de kinderen zijn er dol op! (En ik ook eigenlijk.)


Pizza met vijg, tijm en mascarpone

Een pizza werkt ook altijd. De oven in, de oven uit, versnijden en smullen maar. Deze veggie versie was echt een succes.


Ribbetjes pannepot reserva

Ribbetjes als apero? Tuurlijk! Gaar ze wel low & slow. Lang in de oven op een lage temperatuur dus. Versnijd ze, schik ze op een schotel. Smakelijk!


Fetapestospread

Een dipsaus met wat stukjes brood of grissini’s mag ook niet ontbreken. Deze spread scoorde zeer goed op de Zichtbar in Diest. En zeker ook in je woonkamer.


Hot gin de Pierre met kweepeer

Wil je nog een apart aperitiefje? Een geuze is sowieso top, maar een zelfgemaakte gin is ook lang niet slecht. Koop je dus snel nog wat kweeperen of rode vruchten, laat ze trekken op gin. Zeef het door rond 30 december en een dag later heb je gewoon je eigen gin.

Smakelijk!

Het perfecte eindejaarsmenu volgens... Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre)
© hcdPierre

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Meestal heb ik geen stress tijdens het koken. Alleen het laatste halfuur als én de keuken nog moet opgeruimd worden én de tafel niet gedekt is én mijn eten nog niet klaar én ik nog moet douchen, dan krijg ik wel wat stress. Maar ik word steeds beter in voorbereiden en mijn menu opstellen. Niet te veel gekook tijdens de aanwezigheid van de gasten, een to-do-lijstje ophangen én op tijd beginnen. En tussen het koken door niet te veel tijd verliezen met sociale media en gepruts. Dan komt het meestal wel goed.

Heb je een vaste feesttraditie?

Kerstmis vieren we traditioneel met de familie: tante, nonkel, nicht, neef, aanhangsels en grootouders. Dat is al altijd zo geweest en zal wel nog even zo zijn. Verder hebben we weinig tradities, behalve dan de pakjes.

Pieters eindejaarsmenu

Terwijl we bij Kerst traditioneel een maaltijd van verschillende gangen of een kaasschotel eten, houden we het voor de laatste avond van het jaar op hapjes. Wat vrienden, de kinderen en gewoon het ene hapje na het andere. Dit is het plan dit jaar:


Moink balls

Op Oudjaar mag er al eens iets minder verfijnd tussen zitten. Deze moink balls zijn een hype in de Amerikaanse barbecuewereld, maar je kan ze ook gewoon in de oven of pan bakken. Al zijn ze dan misschien iets minder rokerig.


Pull apart bread

Pull apart bread
Pull apart bread © hcdPierre
Het pull apart bread was deze zomer alomtegenwoordig. Vergeet de barbecue, maak het op 31 december gewoon in de oven. Even lekker en net iets warmer in de keuken.


Spicy cashewnoten met komijn en paprika

Deze nootjes naar een recept van Ottolenghi zijn top. Voordeel: je maakt het op voorhand. Extra voordeel: hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je spicy nootjes gewoon zelf gemaakt hebt?


Bouletjes

Liever geen moink balls? Ga voor bouletjes. Of Thais met een yoghurtdip of Belgisch met mosterd, het kan allemaal. En de kinderen zijn er dol op! (En ik ook eigenlijk.)


Pizza met vijg, tijm en mascarpone

Een pizza werkt ook altijd. De oven in, de oven uit, versnijden en smullen maar. Deze veggie versie was echt een succes.


Ribbetjes pannepot reserva

Ribbetjes als apero? Tuurlijk! Gaar ze wel low & slow. Lang in de oven op een lage temperatuur dus. Versnijd ze, schik ze op een schotel. Smakelijk!


Fetapestospread

Een dipsaus met wat stukjes brood of grissini’s mag ook niet ontbreken. Deze spread scoorde zeer goed op de Zichtbar in Diest. En zeker ook in je woonkamer.


Hot gin de Pierre met kweepeer

Wil je nog een apart aperitiefje? Een geuze is sowieso top, maar een zelfgemaakte gin is ook lang niet slecht. Koop je dus snel nog wat kweeperen of rode vruchten, laat ze trekken op gin. Zeef het door rond 30 december en een dag later heb je gewoon je eigen gin.

Smakelijk!

Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten?

Een menu met eerst al zes hapjes, dan twee voorgerechten, een copieus hoofdgerecht en dan nog eens dessert. Dat wil ik niet graag zien. Ik heb geen zin me vol te moeten steken met al dat lekkers. Dus hou het maar bij wat hapjes, een heerlijk hoofdgerecht en een dessert. Meer moet dat toch niet zijn?

Het perfecte eindejaarsmenu volgens... Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre)
© hcdPierre

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Meestal heb ik geen stress tijdens het koken. Alleen het laatste halfuur als én de keuken nog moet opgeruimd worden én de tafel niet gedekt is én mijn eten nog niet klaar én ik nog moet douchen, dan krijg ik wel wat stress. Maar ik word steeds beter in voorbereiden en mijn menu opstellen. Niet te veel gekook tijdens de aanwezigheid van de gasten, een to-do-lijstje ophangen én op tijd beginnen. En tussen het koken door niet te veel tijd verliezen met sociale media en gepruts. Dan komt het meestal wel goed.

Heb je een vaste feesttraditie?

Kerstmis vieren we traditioneel met de familie: tante, nonkel, nicht, neef, aanhangsels en grootouders. Dat is al altijd zo geweest en zal wel nog even zo zijn. Verder hebben we weinig tradities, behalve dan de pakjes.

Pieters eindejaarsmenu

Terwijl we bij Kerst traditioneel een maaltijd van verschillende gangen of een kaasschotel eten, houden we het voor de laatste avond van het jaar op hapjes. Wat vrienden, de kinderen en gewoon het ene hapje na het andere. Dit is het plan dit jaar:


Moink balls

Op Oudjaar mag er al eens iets minder verfijnd tussen zitten. Deze moink balls zijn een hype in de Amerikaanse barbecuewereld, maar je kan ze ook gewoon in de oven of pan bakken. Al zijn ze dan misschien iets minder rokerig.


Pull apart bread

Pull apart bread
Pull apart bread © hcdPierre
Het pull apart bread was deze zomer alomtegenwoordig. Vergeet de barbecue, maak het op 31 december gewoon in de oven. Even lekker en net iets warmer in de keuken.


Spicy cashewnoten met komijn en paprika

Deze nootjes naar een recept van Ottolenghi zijn top. Voordeel: je maakt het op voorhand. Extra voordeel: hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je spicy nootjes gewoon zelf gemaakt hebt?


Bouletjes

Liever geen moink balls? Ga voor bouletjes. Of Thais met een yoghurtdip of Belgisch met mosterd, het kan allemaal. En de kinderen zijn er dol op! (En ik ook eigenlijk.)


Pizza met vijg, tijm en mascarpone

Een pizza werkt ook altijd. De oven in, de oven uit, versnijden en smullen maar. Deze veggie versie was echt een succes.


Ribbetjes pannepot reserva

Ribbetjes als apero? Tuurlijk! Gaar ze wel low & slow. Lang in de oven op een lage temperatuur dus. Versnijd ze, schik ze op een schotel. Smakelijk!


Fetapestospread

Een dipsaus met wat stukjes brood of grissini’s mag ook niet ontbreken. Deze spread scoorde zeer goed op de Zichtbar in Diest. En zeker ook in je woonkamer.


Hot gin de Pierre met kweepeer

Wil je nog een apart aperitiefje? Een geuze is sowieso top, maar een zelfgemaakte gin is ook lang niet slecht. Koop je dus snel nog wat kweeperen of rode vruchten, laat ze trekken op gin. Zeef het door rond 30 december en een dag later heb je gewoon je eigen gin.

Smakelijk!

Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel?

Ik hou wel van veel hapjes, dus die mogen er zeker zijn. (En graag ook een kaasplankje!) Als aperitief graag een Cantillon Geuze, een zelfgemaakte cider of een ander spontaan vergist sapje. Minstens even goed als de betere schuimwijn, én Belgisch. Wat ik ook niet wil missen, zijn bouletjes. Zo van die pittige gehaktballetjes met een frisse yoghurtdipsaus. Eenvoudig om te maken en altijd een succes.

Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten?

Een menu met eerst al zes hapjes, dan twee voorgerechten, een copieus hoofdgerecht en dan nog eens dessert. Dat wil ik niet graag zien. Ik heb geen zin me vol te moeten steken met al dat lekkers. Dus hou het maar bij wat hapjes, een heerlijk hoofdgerecht en een dessert. Meer moet dat toch niet zijn?

Het perfecte eindejaarsmenu volgens... Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre)
© hcdPierre

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Meestal heb ik geen stress tijdens het koken. Alleen het laatste halfuur als én de keuken nog moet opgeruimd worden én de tafel niet gedekt is én mijn eten nog niet klaar én ik nog moet douchen, dan krijg ik wel wat stress. Maar ik word steeds beter in voorbereiden en mijn menu opstellen. Niet te veel gekook tijdens de aanwezigheid van de gasten, een to-do-lijstje ophangen én op tijd beginnen. En tussen het koken door niet te veel tijd verliezen met sociale media en gepruts. Dan komt het meestal wel goed.

Heb je een vaste feesttraditie?

Kerstmis vieren we traditioneel met de familie: tante, nonkel, nicht, neef, aanhangsels en grootouders. Dat is al altijd zo geweest en zal wel nog even zo zijn. Verder hebben we weinig tradities, behalve dan de pakjes.

Pieters eindejaarsmenu

Terwijl we bij Kerst traditioneel een maaltijd van verschillende gangen of een kaasschotel eten, houden we het voor de laatste avond van het jaar op hapjes. Wat vrienden, de kinderen en gewoon het ene hapje na het andere. Dit is het plan dit jaar:


Moink balls

Op Oudjaar mag er al eens iets minder verfijnd tussen zitten. Deze moink balls zijn een hype in de Amerikaanse barbecuewereld, maar je kan ze ook gewoon in de oven of pan bakken. Al zijn ze dan misschien iets minder rokerig.


Pull apart bread

Pull apart bread
Pull apart bread © hcdPierre
Het pull apart bread was deze zomer alomtegenwoordig. Vergeet de barbecue, maak het op 31 december gewoon in de oven. Even lekker en net iets warmer in de keuken.


Spicy cashewnoten met komijn en paprika

Deze nootjes naar een recept van Ottolenghi zijn top. Voordeel: je maakt het op voorhand. Extra voordeel: hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je spicy nootjes gewoon zelf gemaakt hebt?


Bouletjes

Liever geen moink balls? Ga voor bouletjes. Of Thais met een yoghurtdip of Belgisch met mosterd, het kan allemaal. En de kinderen zijn er dol op! (En ik ook eigenlijk.)


Pizza met vijg, tijm en mascarpone

Een pizza werkt ook altijd. De oven in, de oven uit, versnijden en smullen maar. Deze veggie versie was echt een succes.


Ribbetjes pannepot reserva

Ribbetjes als apero? Tuurlijk! Gaar ze wel low & slow. Lang in de oven op een lage temperatuur dus. Versnijd ze, schik ze op een schotel. Smakelijk!


Fetapestospread

Een dipsaus met wat stukjes brood of grissini’s mag ook niet ontbreken. Deze spread scoorde zeer goed op de Zichtbar in Diest. En zeker ook in je woonkamer.


Hot gin de Pierre met kweepeer

Wil je nog een apart aperitiefje? Een geuze is sowieso top, maar een zelfgemaakte gin is ook lang niet slecht. Koop je dus snel nog wat kweeperen of rode vruchten, laat ze trekken op gin. Zeef het door rond 30 december en een dag later heb je gewoon je eigen gin.

Smakelijk!

Pieter Declercq
Pieter Declercq© .

Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest?

Een eindejaarsfeest moet in de eerste plaats gezellig en laagdrempelig zijn. Geen stress, weinig of beperkt gedoe in de keuken, gewoon samen vieren. Lekker biertje of glaasje wijn, wat vrienden of familie en lekker eten. Meer moet dat toch niet zijn?

Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel?

Ik hou wel van veel hapjes, dus die mogen er zeker zijn. (En graag ook een kaasplankje!) Als aperitief graag een Cantillon Geuze, een zelfgemaakte cider of een ander spontaan vergist sapje. Minstens even goed als de betere schuimwijn, én Belgisch. Wat ik ook niet wil missen, zijn bouletjes. Zo van die pittige gehaktballetjes met een frisse yoghurtdipsaus. Eenvoudig om te maken en altijd een succes.

Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten?

Een menu met eerst al zes hapjes, dan twee voorgerechten, een copieus hoofdgerecht en dan nog eens dessert. Dat wil ik niet graag zien. Ik heb geen zin me vol te moeten steken met al dat lekkers. Dus hou het maar bij wat hapjes, een heerlijk hoofdgerecht en een dessert. Meer moet dat toch niet zijn?

Het perfecte eindejaarsmenu volgens... Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre)
© hcdPierre

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Meestal heb ik geen stress tijdens het koken. Alleen het laatste halfuur als én de keuken nog moet opgeruimd worden én de tafel niet gedekt is én mijn eten nog niet klaar én ik nog moet douchen, dan krijg ik wel wat stress. Maar ik word steeds beter in voorbereiden en mijn menu opstellen. Niet te veel gekook tijdens de aanwezigheid van de gasten, een to-do-lijstje ophangen én op tijd beginnen. En tussen het koken door niet te veel tijd verliezen met sociale media en gepruts. Dan komt het meestal wel goed.

Heb je een vaste feesttraditie?

Kerstmis vieren we traditioneel met de familie: tante, nonkel, nicht, neef, aanhangsels en grootouders. Dat is al altijd zo geweest en zal wel nog even zo zijn. Verder hebben we weinig tradities, behalve dan de pakjes.

Pieters eindejaarsmenu

Terwijl we bij Kerst traditioneel een maaltijd van verschillende gangen of een kaasschotel eten, houden we het voor de laatste avond van het jaar op hapjes. Wat vrienden, de kinderen en gewoon het ene hapje na het andere. Dit is het plan dit jaar:


Moink balls

Op Oudjaar mag er al eens iets minder verfijnd tussen zitten. Deze moink balls zijn een hype in de Amerikaanse barbecuewereld, maar je kan ze ook gewoon in de oven of pan bakken. Al zijn ze dan misschien iets minder rokerig.


Pull apart bread

Pull apart bread
Pull apart bread © hcdPierre
Het pull apart bread was deze zomer alomtegenwoordig. Vergeet de barbecue, maak het op 31 december gewoon in de oven. Even lekker en net iets warmer in de keuken.


Spicy cashewnoten met komijn en paprika

Deze nootjes naar een recept van Ottolenghi zijn top. Voordeel: je maakt het op voorhand. Extra voordeel: hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je spicy nootjes gewoon zelf gemaakt hebt?


Bouletjes

Liever geen moink balls? Ga voor bouletjes. Of Thais met een yoghurtdip of Belgisch met mosterd, het kan allemaal. En de kinderen zijn er dol op! (En ik ook eigenlijk.)


Pizza met vijg, tijm en mascarpone

Een pizza werkt ook altijd. De oven in, de oven uit, versnijden en smullen maar. Deze veggie versie was echt een succes.


Ribbetjes pannepot reserva

Ribbetjes als apero? Tuurlijk! Gaar ze wel low & slow. Lang in de oven op een lage temperatuur dus. Versnijd ze, schik ze op een schotel. Smakelijk!


Fetapestospread

Een dipsaus met wat stukjes brood of grissini’s mag ook niet ontbreken. Deze spread scoorde zeer goed op de Zichtbar in Diest. En zeker ook in je woonkamer.


Hot gin de Pierre met kweepeer

Wil je nog een apart aperitiefje? Een geuze is sowieso top, maar een zelfgemaakte gin is ook lang niet slecht. Koop je dus snel nog wat kweeperen of rode vruchten, laat ze trekken op gin. Zeef het door rond 30 december en een dag later heb je gewoon je eigen gin.

Smakelijk!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content