Het perfecte eindejaarsfeest volgens… Barbara Jacops (Les petites pestes)

Havermout in laagjes (brunchrecept, zie onder) © Les petites pestes

Op Les Petites Pestes vind je meer dan eten alleen – ook wie houdt van mooie dingen en reizen vindt er zijn gading – maar het eten mag er absoluut zijn. Het geheim van Barbara Jacops voor een geslaagd feest is vooral niet té hard je best doen. Ze serveert een gemakkelijk sharing menu, voor ieder wat wils.

Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest?

Het belangrijkste vind ik de brunch na nieuwjaarsavond of op kerstochtend. Samen brunchen the day after met dikke pannenkoeken, gepocheerd fruit, verse carrot cake, verloren brood,…: Heerlijk, die geur van kaneel door het huis! Daarbij nog een warme golden of chai latte, frittata en shakshuka… die hele ontbijttafel moet vol! Hoe dan ook is de kerstperiode de tijd om zalig te genieten en tijd door te brengen met vrienden en familie. Ik houd van vertragen en probeer niet te veel in te plannen, zodat je elk feest een hele dag kan laten duren. Een ideale dag tijdens deze periode is: samen ontbijten, met een dikke jas aan en een strandwandeling maken en dan met wangen die gloeien van de koude lucht de haard aan steken, samen ‘prutsen’ in de keuken, kleine hapjes tussendoor eten en afsluiten met de typische klassiekers. Alles kan, niets moet.

Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel?

Niet zozeer op de tafel maar eerder aan de tafel mag er voor mij niets of niemand ontbreken. Daarom zetten we ineens alles op tafel: zo is er geen heen-en-weergeloop of niemand die nog bordjes moet dresseren. Iedereen blijft gewoon gezellig aan tafel en bedient zichzelf van de verschillende kommen met groentebereidingen, dips, sauzen en salades.

Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten?

Pastinaakpuree met basilicumolie, zie onder
Pastinaakpuree met basilicumolie, zie onder© Les petites pestes

De gsm, computer of tv. Geen technologie alsjeblieft! Geen socials media! Focus toch gewoon op de mensen rondom jou en wees aanwezig. Ik wil wel één uitzondering maken en dat is dan voor de jaarlijkse Home Alone-vertoning.

Verder wil ik liever ook niet te veel heen-en-weergeloop naar de keuken zien of een iemand met ‘kitchen duty’. Wij staan altijd allemaal in de keuken en iedereen helpt mee. Daar gebeurt het toch altijd en ik leer er elk jaar wel iets bij. Wat koffiekletsen rond de kookpotten en voorproeven van het dessert helpt je gewoon het maximum uit je tijd samen te halen. Het is altijd het gezelligste moment.

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Vroeger zou ik mijn volledige kookboekcollectie en het halve internet op een dag hebben gekookt, zowel gekende en niet-gekende recepten. Maar dit is natuurlijk niet het beste moment om nieuwe dingen te proberen. Dat kan wel eens serieus fout aflopen en je de nodige stress bezorgen. En aangezien koken fun moet blijven, ben ik dus wat luier geworden. Mijn focus ligt nu op familie en vrienden, niet op het eten. Daarom kies ik voor grote kommen op tafel met ingrediënten die multi-inzetbaar zijn. Zo snijd ik gewoon wat groenten, zwier ze in de oven of grill ze en serveer ze met simpele dressings en toppings. Dan moet ik geen uren in potten roeren en iedereen kan opscheppen naar zijn eigen voorkeur.

Heb je een vaste feesttraditie?

Brunchen de dag na het feest!

Op Kerstdag zelf gaan we steevast afhalen bij de traiteur (ik krijg nu al kreeft cravings als ik eraan denk). Dan hebben we geen afwas: heel relax. Elk jaar eten we ook hetzelfde dessert. Geen buche, maar wel de snelste ‘Last Minute Amandel Chocolade’-macarons ooit. Erg licht, iedereen vindt er wel nog een gaatje voor.

Barbara’s feestmenu:

Mix en match met de volgende bijgerechten en dips. De perfecte begeleiders van kalkoen of vis.

Muhammara

Het perfecte eindejaarsfeest volgens... Barbara Jacops (Les petites pestes)
© Les petites pestes

Baba Ganoush

Krokante salade met feta en korianderzaad

Cacio y pepe spaghettisquash

Rode bieten- en zoete aardappel’pasta’

Salade van geroosterde venkel, citroen en kurkumawalnoten

Pastinaakpuree met basilicumolie

Avocadodressing

Last minute macarons, klaar op zeven minuten

Enkele brunchideeën voor een feest vanaf de ochtend:

Warm winter oatmeal carrot cake

Havermout in laagjes

Appeltaart

Barbara’s feestmenu:

Mix en match met de volgende bijgerechten en dips. De perfecte begeleiders van kalkoen of vis.

Muhammara

Het perfecte eindejaarsfeest volgens... Barbara Jacops (Les petites pestes)
© Les petites pestes

Baba Ganoush

Krokante salade met feta en korianderzaad

Cacio y pepe spaghettisquash

Rode bieten- en zoete aardappel’pasta’

Salade van geroosterde venkel, citroen en kurkumawalnoten

Pastinaakpuree met basilicumolie

Avocadodressing

Last minute macarons, klaar op zeven minuten

Enkele brunchideeën voor een feest vanaf de ochtend:

Warm winter oatmeal carrot cake

Havermout in laagjes

Appeltaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content