Gewikt en gewogen: Zes Rhônewijnen

15/11/12 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Bron: Knack Weekend

We presenteren zes flessen Châteauneuf-du-Pape die passen bij gerechten als wild, eendenfilet, wild konijn, coq au vin, stoverij.

Closserie de Vaudieu, Châteauneuf-du-Pape 2010 Heel goede, sombere, gedrongen kleur. Gedegen neus met zwart fruit en diepe onderbouw na opschudden. De smaak is geconcentreerd met eenheid en frisse lengte. Goede wijn.

Delhaize: 14,90 euro.

Domaine de Valori, Châteauneuf-du-Pape 2010 Prachtige donkere kleur met een nog gesloten neus van zwart fruit (braambessen) en goed onderbouwd. In de smaak ook zwart fruit maar nog gesloten. Moet finesse ontwikkelen. Grote wijn die nog enkele jaren fles nodig heeft.

Carrefour: 16,59 euro.

Château des Fines Roches, Châteauneuf-du-Pape 2010 Goede kleur met een nuance van vers. Rijpe maar fijne neus van rood fruit. Smaak met goede eenheid en met grote structurele lengte. Goede wijn.

Colruyt: 14,75 euro.

Les Galets, Châteauneuf-du-Pape 2011 Iets zwak van kleurconcentratie, zeker in vergelijking met de andere wijnen in de reeks. Brede open rand maar ook nuance van vers. Fijne fruitige neus, ietsje neutraal. De smaak is zuiders kruidig maar met goede eenheid. Eenvoudige, goede wijn.

Delhaize: 14,49 euro.

Domaine de la Solitude, Châteauneuf-du-Pape 2008 Kleine zwakte in de kleurconcentratie, wel met een nuance van vers. Neus van rood fruit, structureel fijn met veel nuance. Elegante, frisse smaak, zonder spoor van evolutie.

Carrefour: 17,72 euro.

La Garde du Pape, Châteauneuf-du-Pape 2011 Goede kleur met vers rood. Fijne neus van rood fruit zonder diepte na opschudden. De smaak is wat dun-fris in het middengebied. Eenvoudige instapwijn.

Colruyt: 9,95 euro.

Gewikt en gewogen: Zes Rhônewijnen

Meer over Rhônewijnen

Het hoogste appellationniveau in de Rhônevallei wordt gevormd door de cru's met een eigen appellation. De zuidelijke Rhône telt er zes, wat de droge rode betreft; de bekendste is Châteauneuf-du-Pape. Met de noordelijke Rhône erbij zijn er eigenlijk zeventien.

Châteauneuf-du-Pape: 3150 hectare, voor 45 procent rood. Het is de oudste (1936) AOC van Frankrijk, dankzij Baron Le Roy de Boiseaumarié van Château Fortia, en wereldberoemd vanwege zijn dikke laag rolkeien die de warmte van de dag zouden vasthouden voor de nacht. Terwijl het toch stilaan overal geweten is dat de nachten beter koud zijn voor complexe wijn. Het zal wel zo zijn dat het keientapijt eerder het vocht vasthoudt dan de warmte. ..

Beaumes de Venise: vooral bekend als zoete muskaatwijn, maar maakt ook droge rode (550 ha). Tot cru gepromoveerd in 2005. (Venise verwijst naar de historische naam van de Vaucluse, namelijk Venaissin).

Gigondas: 1250 hectare op een hoogte van 300 tot 400 meter. AOC sinds 1971. Voor 80 procent grenache en minstens 15 procent syrah en/of mourvèdre. Carignan is helemaal verboden.

Lirac: 661 hectare, voor 80 procent rood. AOC sinds 1992. Minstens 40 procent grenache en 25 procent syrah en/of mourvèdre.

Vacqueyras: 1229 hectare. AOC sinds 1990. Minstens 50 procent grenache en 25 procent syrah en/of mourvèdre.

Vinsobres: 750 hectare. AOC sinds 2005. De meest noordelijke van alle zuidelijke cru's is dikwijls getekend door erg goede syrah.

De cru's verdwijnen in het niet tegenover de grote wijnplas van de Rhônevallei (71.000 ha met meer dan 3 miljoen hl in 2011), maar ze zijn typologisch heel belangrijk.

Er zijn verder nog vier Côtes du Rhône 'Régionaux' : Coteaux du Tricastin, Côtes du Ventoux, Côtes du Lubéron en Costières de Nîmes

De Rhônewijnen liggen goed op de buitenlandse markten. In 2011 werd haast 900.000 hl geëxporteerd, een stijging met 5 procent ten opzichte van 2010. Engeland is met 180.000 hl de eerste invoerder, gevolgd door België met 140.000 hl en Nederland met 40.000 hl.

De 120 miljoen flessen Côtes du Rhône die in 2011 naar het buitenland vertrokken, in casu 155 landen, vertegenwoordigen een waarde van 360 miljoen euro. Van redelijke prijzen gesproken: ze kosten gemiddeld 3 euro per fles. Een teken van mentale openheid bij de Rhônewijnbouwers is de toename van de biologische principes in de wijngaard en de kelders: in 2011 was 7,4 procent van de appellationoppervlakte in biologische teelt of in reconversie (6,2 procent in 2010), toch ongeveer 5000 hectare.

Het succes van de Rhônewijnen is mede te danken aan de prijs, maar ook aan het 'conviviaal' gebruik ervan: de wijnen passen bij eenvoudige maar smaakvolle, hongerstillende gerechten en goed gezelschap.

Herwig Van Hove

Lees meer over:

Onze partners