Getest: 6 flessen kleine witte bordeaux

Deze week proeven we zes flessen witte bordeaux, tussen 4 en 7 euro en verkrijgbaar in Calruyt, Carrefour en Delhaize.

ChĆ¢teau La France, Bordeaux 2012

Gele nuance van rijp in de kleur. Zachte sauvignon-dominante neus maar goed getemd. In de mond komt smakelijke frisheid en een goede balans. Moet passen bij vis en kip.

Colruyt: 5,55 euro.

Bordeaux Blanc sec 2012, Florent Augustin

Bleke geelgroene kleur en levendige, zuur aankondigende neus. De smaak is ook gedomineerd door zuur. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour: 4,59 euro.

ChĆ¢teau Merlet, Bordeaux Blanc sec 2012, Cordier

Bleke geelgroene kleur en brede neus met florale en minerale toetsen. Smakelijke, frisse wijn met goed evenwicht. Moet passen bij vis, kip en mosselen.

Delhaize: 5,55 euro.

Saint Anne, Entre-Deux-Mers 2012

Lichte gele nuance van rijp. Brede karaktervolle neus met goed evenwicht. Pittige smaak met levendige frisheid. Goede wijn voor aperitief, bij vis en wit vlees.

Colruyt: 6,30 euro.

ChĆ¢teau Le Grand Verdus 2012, Bordeaux Blanc

Deze wijn heeft de samenstelling van Entre-Deux- Mers maar wordt als bordeaux verkocht. Gele nuance van rijp in de kleur. Presente, floraal-minerale neus met fijn fruit. Smaak met een exotische toets (muscadelle) en een goede balans met een accent op frisheid. Ideaal aperitief.

Carrefour: 6,69 euro.

Les Clayes, Graves sec 2012

Bleke geelgroene kleur en neus met florale toets. De smaak is goed evenwichtig, fris en met zelfs wat lengte. Goede wijn, kan passen bij vis en mosselen.

Delhaize: 4,85 euro.

Meer info

In tegenstelling tot witte bourgogne die wordt gemaakt van ƩƩn enkele druivensoort, meer bepaald chardonnay, is witte bordeaux in principe een multi-cƩpage-wijn. De kans om bij een mix van meerdere druivensoorten een goede wijn te treffen is groter dan bij wijnen van ƩƩn enkele soort, maar bij deze laatste is de kans voor excellentie dan weer groter.

Witte bourgogne kan, als alles meevalt – wijnmaker, wijngaard en millĆ©sime – subliem zijn; een Entre-Deux-Mers is in de meest optimale omstandigheden gewoon goed, zonder meer. Een goede solist, vocaal of instrumentaal, heeft altijd iets briljants; een goed gedisciplineerd koor (samenzang), heeft altijd iets van een goed gemiddelde. Het mogelijke kwaliteitsverschil tussen een vintage en een ruby port of tussen vintage champagne en een brut sans annĆ©e is van dezelfde orde. Van kleine witte bordeaux moet men dus geen grootheid verwachten.

De samenstelling van witte bordeaux is bij de AOC-regels vastgelegd. Zo moet Entre-Deux-Mers gemaakt worden van drie verschillende druivensoorten: sauvignon, sƩmillon en muscadelle. Het wijngebied ligt tussen de rivieren Garonne en Dordogne. Vandaar ook de naam: mer betekent in het Frans een getijdegevoelige rivier en de invloed van de oceaan reikt hier inderdaad tot ver in het binnenland.

Sauvignon, met zijn exotisch aroma, is dezelfde druif als deze van Sancerre en Touraine, en de wijntjes zijn in Frankrijk erg populair als toogdrank _ un ballon de blanc. Daarom wordt ze in het Entre-Deux-Mers-gebied zelfs soms apart gevinifieerd als mono-cƩpage-wijn, en gaat dan als gewone bordeaux op de markt.

SƩmillon is meer basic, neutraler van expressie, zeker qua aroma, maar vormt een excellente basis voor een blend met sauvignon. Veel witte bordeaux is samengesteld uit het duo sauvignon-sƩmillon, zonder de muskaattoets van muscadelle. Dat geldt ook voor de Graves en de luxueuzere Pessac-LƩognan.

In het zoete register noteren we dat sĆ©millon zeer goed ‘edele rotting’ ontwikkelt en daarmee onmisbaar is in Sauternes en Barsac.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content