Getest: 6 flessen chardonnaywijn

12/03/15 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:14

Bron: Knack Weekend

Deze week testen we de gastronomische mogelijkheden van zes niet te dure chardonnaywijnen verkrijgbaar in Carrefour, Delhaize en Colruyt.

Getest: 6 flessen chardonnaywijn

© gf

Chardonnay 2013, McLaren Valley, Richard Hamilton, Australia

Kleine exotische toets in de neus met perzik en boter en goed chardonnaykarakter over heel het smaakgebied, zelfs wat vettig. Past bij wit vlees en kip.

Colruyt: 5,49 euro.

Chardonnay 2014, Baie Cap, Robertson, South Africa

Neus van fris, wit fruit en een goede smaaklengte met structuurzuur. Gezonde wijn. Past bij zeevruchten en als aperitief.

Delhaize: 4,49 euro.

Chardonnay 2013, Sunset Creek, California

Exotische, boterige neus met sinaas, vijgen en abrikoos en een smaak met goede lengte en chardonnaykarakter. Past bij gebraden kip.

Carrefour: 5,25 euro.

Chardonnay 2014, South African Wine

Florale, fruitige neus en een complete smaak met frisheid en karakter samen. Moet passen bij vis en kip.

Delhaize: 3,65 euro.

Chardonnay 2013, Cawarra, Lindeman's. Australia

Volrijpe, bourgogne-achtige neus en karaktervolle smaak met bovendrijvend zuur. Doet wat onevenwichtig aan. Voor bij wit vlees.

Carrefour: 6,59 euro.

Viognier 2014, Cono Sur, Valle de Colchagua, Chile

Frisse, florale neus met fruit en een exotische, gevulde smaak. Past bij zeevruchten.

Colruyt: 4,95 euro.

Meer over chardonnay

Haast alle witte wijn uit de Bourgogne is gemaakt van chardonnaydruiven. Omdat de appellationtraditie wou dat wijnen benoemd werden met hun origine, of zelfs met hun perceelnaam, was de alomtegenwoordigheid van chardonnay echter relatief onbekend. Pas toen men, in de jaren 1990, wijnen (vooral uit Californië, Nieuw-Zeeland en Chili) met hun onderliggende druivenmix begon te benoemen, werd chardonnay een wereldvedette. De naam kreeg de allure van een merk. Meteen werd ook duidelijk dat wijn van chardonnay talrijke gedaanten kan aannemen, ook in het thuisland Bourgogne.

Het meest noordelijke stuk van Bourgogne is Chablis, met zijn bodem van kalksteen: wel honderd kilometer ten noorden van Beaune. Vóór 1938, toen de appellation werd ingesteld, ging veel van de wijn daar naar het nabijgelegen champagnegebied. De grens loop langs de wijngaard Mont de Milieu. Dikwijls is de wijn er zurig en schraal en heeft hij de alchemie van champagne nodig om enigszins drinkbaar te worden. In de betere jaren echter, als de vrieskou van het voorjaar niet te veel schade heeft aangericht, is Chablis fruitig frisgroen en elegant. Hij wordt dan tot de grotere wijnen gerekend die het wonderwel doen bij oesters.

Meer naar het zuiden, ter hoogte van Meursault en Aloxe Corton, krijgt chardonnaywijn een totaal ander karakter. Een zekere fijne, malse vettigheid maakt hem dan uiterst geschikt voor het grote viswerk uit de oven, zoals tarbot of zeebaars onder zoutkorst.

Nog verder naar het zuiden, in het Mâconnaisgebied, komen elementen van rijpheid nog meer tot expressie en worden de wijnen landelijk met een terroirtoets. Met als summum van karakter Pouilly-Fuissé, de enige wijn die goed past bij geroosterde kreeft. Zo stevig dat hij geblinddoekt gewoonlijk voor rood wordt aanzien.

Ook chardonnay uit de Nieuwe Wereld kan vele gedaanten aannemen, van eenvoudig fris fruitig tot stevig karaktervol: allemaal bourgogneachtig.

Herwig Van Hove

Onze partners